Journalist i NRK P3, Peder Haugfos. Foto: NRK.
Journalist i NRK P3, Peder Haugfos. Foto: NRK.

Kan man bytte seg fra binders til bil? NRK P3s Peder Haugfos skal gjøre et forsøk i sommer

På fem uker skal han se om han får bindersen til å bli en bil – kun ved å bytte ting. –  Budskapet her er å ha fokus på miljø, sier han til Medier24.

Publisert

«Peders lille sommerprosjekt» som han selv kaller det, skal gå over hele sommeren og være en fast radio-spalte på P3. På fem uker skal Haugfos prøve å skaffe seg en bil – kun gjennom å bytte til seg nye ting.

Bytteprosjektet er inspirert av Kyle McDonald fra Montreal, som begynte med en binders og endte opp med et hus – gjennom flere bytter over en periode på et år. 

– Dette jo ment som et stunt og som underholdning – et morsomt prosjekt å prøve seg på i Norge. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle få så mye respons som jeg har fått – folk syntes det er veldig gøy. Så jeg håper jo at det vil inspirere, sier Haugfos til Medier24. 

Hovedmotivasjonen til prosjektet er å motivere folk til å bytte i stedet for å kjøpe seg noe nytt.

– Jeg vil vise at det er en vinn-vinn situasjon å bytte ting. Det er så lett å gjøre, og i tillegg kan man vinne på det. 

På bytteeventyr

– I P3 er vi opptatt av å prøve og feile, så jeg skal gå rundt på direktesendt radio og stoppe folk rundt meg for å høre om de vil bytte noe de har, forteller han.

I tillegg vil Haugfos benytte seg av sosiale medier for å markedsføre prosjektet og for å prøve og bygge opp et bytte-samfunn.

– Jeg vil bruke Instagram som en kanal for å skape møteplasser for folk i målgruppen. Vi jobber etter P3-strategien om å treffe målgruppen der de er.

Haugfos har gjort tre bytter så langt når han snakker med Medier24 – og har gått fra å ha en binders til et håndsydd lommetørkle verdt 500 kroner. 

– Hvordan tenker du å få byttet fra deg et lommetørkle? 

– Jeg tenkte faktisk at jeg skal finne noen som går i dress og som ser ut som at de trenger et tørkle. 

– Det blir spennende å se om jeg faktisk klarer å nå målet. Ifølge World Health Organization (WHO) er overforbruk en av de største utfordringene i verden nå. En måte å løse det på er å ikke kjøpe, men å bytte. Så budskapet her er å ha fokus på miljø, sier Haugfos.

Peder fikk byttet bindersen mot en lighter, senere fikk han byttet lighteren mot et lommespeil. Foto: NRK.
Peder fikk byttet bindersen mot en lighter, senere fikk han byttet lighteren mot et lommespeil. Foto: NRK.

Hvis Haugfos klarer målet med å bytte til seg en bil – vil han donere bilen til veldedighet.

– Jeg har tenkt at jeg skal donere bilen under P3-aksjonen eller til miljøaktivister. 

På sluttet av den første dagen endte reporteren med et håndsydd lommetørkle verdt 500 kroner. Foto: NRK.
På sluttet av den første dagen endte reporteren med et håndsydd lommetørkle verdt 500 kroner. Foto: NRK.
Powered by Labrador CMS