Prisvinnerne avbildet sammen med folk fra Supernytt-redaksjonen og justisminister Emile Enger Mehl under utdelingen mandag.

NRK Super hedres for sin journalistikk mot barn

NRK Supernytt tildeles Samfunnssikkerhetsprisen for 2022.

Publisert Sist oppdatert

NRK Super tildeles Samfunnssikkerhetsprisen 2022, opplyser NRK.

Det er NRK Super-redaksjonen Supernytt som får prisen «for sitt bidrag til forståelse og engasjement i en tid med internasjonal uro».

Det er Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap som deler ut prisen.

Se hele juryens begrunnelse nederst i saken

Juryleder og direktør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Elisabeth Aarsæther, skryter av Supernytt.

– Supernytt bidrar til at barn lærer å skille mellom troverdige og mindre troverdige kilder. De får trent opp forståelsen for nyheter og de lærer seg å sette budskapene i sammenheng. Dette er viktig for å styrke tilliten, og dermed samfunnssikkerheten, sier Aarsæther.

NRK Super-redaktør Siril Heyerdahl er veldig glad for hederen.

– Samfunnssikkerhetsprisen er en viktig pris som vi føler oss beæret av å bli tildelt. I en verden med så mye informasjon rettet mot unge, oppleves det som ekstra stas å bli anerkjent for å drive med god journalistikk, sier hun.

– Supernytt jobber daglig for at barn skal få relevante nyheter, formidlet på en leken måte. Det er flott at juryen, i liket med oss i NRK Super, mener at barn og unge er en ekstra viktig gruppe å lage godt innhold til i disse tider, sier Heyerdahl.

Juryens begrunnelse:

Vinneren av Samfunnssikkerhetsprisen 2022 har bidratt til forståelse og engasjement i en særlig viktig målgruppe, barn og unge, i en tid med internasjonal uro. Både gjennom pandemien og under krigen i Ukraina bidrar vinneren til å opplyse og informere, slik at spørsmål kan diskuteres og uro kan dempes.


Prisvinneren har siden etableringen i 2010 hatt som formål å forklare det som skjer i Norge og verden på en slik måte at barn forstår og klarer å sette ting i sammenheng.


Med enkelt språk, visualisering og moderne metoder presenterer prisvinneren kompliserte samfunnsspørsmål på en slik måte at barn selv kan sette ord på temaer og snakke om dem. Slik styrkes barn og unges posisjon som deltakere i samfunnet. De lærer å skille mellom troverdige og mindre troverdige kilder, trener opp forståelsen for nyheter og lærer seg å sette
budskapene i sammenheng. Slik styrkes samfunnssikkerheten.


Prisvinnerens formål om å forklare det som skjer i Norge og i verden, slik at barna kan sette budskap i kontekst, er viktig for god samfunnssikkerhet, ytringsfrihet og et sterkt demokrati.


Redaksjonen har i krisetider vist at de har evnen til å endre sin programstrategi for å treffe målgruppen når det gjelder som mest, slik de blant annet har gjort både under pandemien og etter invasjonen av Ukraina. Med profesjonell journalistikk tas målgruppen på alvor, politikere og kilder i høye posisjoner utfordres, og redaksjonen har etablert seg som en selvfølgelig del av mediebransjen.


Supernytt når ut til store deler av målgruppen. Halvparten av norske skolebarn ser programmet i skoletiden, minst en gang i uken. Redaksjonens kjernemålgruppe er aldersgruppen 8 til 12 år, men nyhetssendingene sees også av mange flere.

Powered by Labrador CMS