De danske spillerne eskorterer Christian Eriksen av banen etter et illebefinnende.

Pressen reagerer:

Skarpe reaksjoner på at NRK viste nærbilder: – Burde vært raskere med å kutte sendingen

NRK viste bilder av en dansk EM-spiller med illebefinnende. Det får flere til å reagere.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

EM-seerne ble lørdag kveld vitne til at 29-årige Christian Eriksen segnet om på banen og måtte få akutt hjelp av helsepersonell.

Det er NRK og TV 2 som har rettighetene til å vise EM i Norge - og kampen gikk på NRK 1. De viser produksjonen til UEFA - som viste flere nærbilder av Eriksen som fikk behandling på banen. De viste også bilder av hans familie i sjokk.

  • Les intervju med NRK-redaktør Egil Sundvor nederst i saken.
Kommentator og nyhetsleder i VG Sporten, Leif Welhaven.

– NRK bør evaluere

VG-kommentator Leif Welhaven reagerer på bildevalgene:

– Det oppsto en akutt situasjon som var svært uoversiktlig og vi har ikke alt klart nå heller, men det var grunnlag for å frykte det verste da det skjedde. Derfor reagerte jeg på at bildene var så tette på. Jeg tenker at produksjonen burde gått raskere vekk fra de bildene.

– Inntil man visste hva dette dreide seg om, burde man kanskje vært raskere med å kutte sendingen fra stadion. Jeg skjønner at det er vanskelig å være forberedt på noe slikt, men til man vet for sikkert hva det handler om, så må man være varsom med å kjøre såpass nære bilder.

– Det er en internasjonal produksjon, men NRK har ansvaret for hva de sender. Hva bør de gjøre nå?

– NRK bør evaluere i etterkant og se om de kunne gjort noe annerledes.

Trygve Aas Olsen, fagmedarbeider ved Institutt for Journalistikk.

– NRK har ansvaret

Presseetiker og fagmedarbeider Trygve Aas Olsen ved Institutt for journalistikk har ikke selv sett bildene, men er krystallklar på hvor ansvaret ligger for at seerne får det med seg:

– NRK har et ansvar for hva de sender ut; Uansett om det er produsert av andre eller ikke. Vær varsom-plakaten gjelder for en slik sending også. Det er klart at hvis NRKs kommentatorer sitter i studio og sier høyt at dette er bilder man ikke burde vist, så bør NRK være raske på å ta dem ned, sier Aas Olsen og understreker at han tar forbehold om hvor lenge de var på skjermen før kanalen tok grep.

Presseetikeren sier at det er svært sjelden at man opplever slikt i sportsjournalistikken.

– Nettopp derfor kan en slik hendelse være en påminnelse til alle om at det er uhyre viktig å ha en etisk bevissthet i studio eller produsentrommet - samme om du jobber med sport, underholdning eller nyheter.

Sportsredaktør i NRK, Egil Sundvor.

NRK svært kritiske til UEFA-produksjonen

NRKs sportsredaktør Egil Sundvor forklarer hvorfor bildene fra arenaen ble vist såpass lenge og så nært, etter at Eriksen falt om.

– Dette er en internasjonal produksjon, og vi legger ut produksjonen fra UEFA. Den fulgte hendelsen ganske tett, før den gikk ut til et totalbilde. Etterpå går det inn i situasjonen igjen, og da reagerte våre folk. Vi gikk så over til et eget signal, som viser et totalbilde, sier Sundvor til Medier24.

Sundvor retter kritikk mot Det europeiske fotballforbundet.

– Vi er svært kritiske til UEFA-produksjonen. De burde gått ut til et totalbilde. Det er ABC i produksjon. Da de ikke gjorde dette, gjorde vi det.

– Folk reagerer ganske kraftig på disse bildene. Vil du beklage overfor seerne?

– Jeg har stor forståelse for at folk reagerer på dette, og vi har prøvd å håndtere dette på best mulig vis. Vi gikk til egne bilder da vi skjønte at UEFA ikke hadde samme etiske ryggmargsrefleks som vi forventer av dem, sier Sundvor.

– Da må jeg spørre deg igjen, Sundvor. Vil du beklage overfor seerne?

– Jeg svarte tydelig. Jeg har forståelse for at folk reagerer på dette.

Sundvor opplyser overfor M24 at de vil evaluere situasjonen i etterkant.

Powered by Labrador CMS