Svenske medier mer opptatt av dopingsaken: I Sverige har Johaug-saken fått 4206 medieoppslag

Therese Johaugs positive dopingtest er en av de mest omtalte sakene i norske medier de siste årene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

I løpet av 14 dager er saken omtalt i 3940 artikler i norske medier, viser en oversikt fra analyseselskapet Opoint, skriver selskapet i en pressemelding.

– Johaug-saken er en av de største sportssakene i nyere tid. Til sammenligning fikk utestengelsen av Martin Johnsrud Sundby 2383 medieoppslag i løpet av tre måneder. Alle oppslag omkring astma og astmabehandling i skisporten nærmet seg 4000 over samme periode, varsler analysesjef Gard Erlend Paulsen i Opoint i meldinga.

Svensk kritikk

I Sverige har Johaug-saken fått 4206 medieoppslag siden den startet 13. oktober.

– I Sverige tok saken helt av. Flere medier så saken som et tegn på at de norske ski-jentenes dominans kan skyldes at de doper seg. Her spiller rivaliseringen i skisporten mellom Norge og Sverige inn. Norske eliteløpere er jo store sportskjendiser i Sverige, sier Paulsen.

I Nya Wärmlands-Tidningen, en av Sveriges største regionaviser, ble det anbefalt å utestenge alle norske skiløpere i to år ”for å redde skiidretten”.

Norske medier hadde saken på topp i litt over en uke. Johaug-saken fikk svært stor omtale torsdag 13. og fredag 14. oktober. Den påfølgende helgen var saken mindre omtalt, men tok seg opp igjen uken etter, og ikke minst da Johaug møtte pressen 27. oktober.

– Det spesielle er jo at Johaug-saken fikk så mye omtale i løpet av bare en ukes tid. Det er vanskelig å finne noe som ligner i omfang, selv om vi går tilbake i tid, sier Gard Erlend Paulsen i Opoint, ifølge pressemeldingen.

Ekstremt stor

Også sammenlignet med årets største generelle nyhetssaker var Johaug-saken blant de mest omtalte.

Dekningen av de såkalte Panama-papirene har siden april 2016 fått til sammen 3950 oppslag i norske medier. Saken handlet om et verdensomspennende system for skatteunndragelser, som også involverte norske bedrifter og privatpersoner.

Claes-Tommy Herland i Skiforbundets kommunikasjonsavdeling har koordinert pressehenvendelsene i saken. Han bekrefter at pågangen i Johaug-saken har vært formidabel.

– Den har vært ekstrem stor. Det er den klart største pågangen vi har hatt, sier Herland i pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS