Reportere Uten Grenser: «Verden kan være på vei mot en ny propaganda-tidsalder»

Dystre tilstander i RSFs siste World Press Freedom Index.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Oslo (NTB-Solveig Joten Svensen): Verden kan være på vei mot en ny propagandatidsalder, advarer Reportere uten grenser (RSF). Organisasjonens rangering viser kraftig forverring i pressefrihetens kår.

– Alle kriteriene viser forverring. Myndighetene i en rekke land prøver å ta tilbake kontrollen over landene sine og frykter en altfor åpen offentlig debatt, sier generalsekretær Christophe Deloire i RSF til nyhetsbyrået AFP.

Årets World Press Freedom Index viser tilbakegang i alle deler av verden.

– Vi er på vei inn i en ny propagandaæra, der nye teknologier gir myndighetene mulighet til å spre egen informasjon til lave kostnader, slik den dikteres, mener Deloire.

Fakta: World Press Freedom Index
  • Reportere uten grenser har siden 2002 laget den årlige rankinglista World Press Freedom Index , som rangerer 180 land etter kriterier som medienes uavhengighet, selvsensur, rettssamfunn, gjennomsiktighet og uheldige forhold.
  • Årets liste toppes av Finland, etterfulgt av Nederland, Norge, Danmark, New Zealand, Costa Rica, Sveits, Sverige, Irland og Jamaica.
  • Helt nederst på lista ligger Eritrea på 180. plass, bak Nord-Korea, Turkmenistan, Syria, Kina, Vietnam, Sudan, Laos, Djibouti og Cuba. Tyrkia faller til 151. plass, mens Russland klatrer til 148. plass.
  • Landene som falt mest, er Polen (47. plass, ned 29), Tadsjikistan (150. plass, ned 34), Brunei (155. plass, ned 34), Burundi (156. plass, ned 11) og Japan (72. plass, ned 11).
  • Landene som klatret mest på rankingen, er Tunisia (96. plass, opp 30) og Ukraina (107. plass, opp 22).
  • Inndelt i regioner troner Europa fortsatt øverst på rankinglista, etterfulgt av Afrika, som i år for første gang går forbi Amerika. Deretter kommer Asia, Øst-Europa/Sentral-Asia og Nord-Afrika/Midtøsten på bunn.

 

Kildekritikk

Journalistikkprofessor Rune Ottosen ved Høgskolen i Oslo og Akershus mener forklaringen på den dystre utviklingen er todelt. Mindre ressurser til reisevirksomhet, undersøkende journalistikk og kritisk kildegransking er én faktor.

– Det gjør journalister mer sårbare for desinformasjon og propaganda, det blir vanskeligere å etterprøve opplysninger som myndigheter og andre ofte sprer i stort omfang via sosiale medier, sier Ottosen til NTB.

– I tillegg ser vi i stadig flere land at autoritære regimer strammer inn for å unngå kritikk av seg selv, sier professoren og trekker fram Tyrkia, som faller til 151. plass på pressefrihetsindeksen på grunn av president Recep Tayyip Erdogans angrep på regjeringskritiske medier og nettsensur.

Norge nummer 3

Europa har fortsatt størst pressefrihet. Finland er rangert som landet med størst pressefrihet, etterfulgt av Nederland og Norge. Men misbruk av tiltak mot terror og spionasje har ført flere land på feil kurs, advarer RSF.

Polen stuper hele 29 plasser til 47. plass, hovedsakelig på grunn av at den ultrakonservative regjeringens nye medielov, som gir myndighetene makt til å utnevne og avsette sjefer i statlig radio og TV. Frankrike faller til 45. plass fordi «de fleste nasjonale medier i privat sektor nå eies av en håndfull forretningsfolk».

RSF uttrykker også uro for at trusler mot journalister øker i takt med nasjonalistiske strømninger, noe som er bakteppet for at Sverige falt til 8. plass på rankingen, mens Tyskland falt til 16. plass.

Japan stuper

Spesielt Latin-Amerika faller på årets pressefrihetsindeks. I Venezuela og Ecuador er volden mot journalister institusjonalisert, pressefriheten i Honduras trues av organisert kriminalitet, og i Brasil rammes også journalister av utbredt korrupsjon, ifølge RSFs rapport.

Japan stupte til 72. plass, ned 11 plasser fra året før, noe Reportere Uten Grenser begrunner med loven som gjør at journalister forbys å dekke såkalte statshemmeligheter, som omfatter blant annet atomkatastrofen i Fukushima og Japans forsvar, påpeker organisasjonen.

Russland ligger på 148. plass på pressefrihetsindeksen på grunn av omfattende propaganda og hardt press mot uavhengige medier.

Men også noen lyspunkter

Blant lyspunktene er Tunisia, som klatrer 30 plasser til 96. plass. Journalister her utsettes fortsatt for trakassering og straffeforfølgelse, men den positive utviklingen siden den demokratiske revolusjonen i 2011 fortsetter.

I Afrika fremheves Namibia som et prakteksempel på kontinentet.

– Journalistene er trygge, medielandskapet er mangfoldig, og internettet er ikke underlagt noen begrensninger, heter det om landet som ligger på 17. plass på den globale lista.

Powered by Labrador CMS