- Vi kan ikke ha politi på «fisketur» for å finne ut om noen har gjort noe galt. Dette er brudd på kildevernet

Hard kritikk etter razzia hos filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Oslo (NTB-Laila Nguyen): PSTs razzia hjemme hos filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen får både jurister og pressefolk til å reagere. PST sier de vil uttale seg etter fengslingsmøtet av den terrorsiktede 18-åringen onsdag.

– Vi kan ikke ha politi og påtalemyndighet som reiser på «fisketur» for å prøve å finne ut om noen har gjort noe galt. Dette er etter min mening et klart brudd på kildevernet, sier Rolfsens advokat Kim Gerdts til Dagbladet.

Tjenestemenn fra PST dukket mandag opp hos filmskaperen som lager dokumentar om Ubaydullah Hussain og ekstremistmiljøet i Norge.

Der tok de beslag av en rekke filmopptak som viser den 18 år gamle nordmannen som samme dag ble pågrepet på Landvetter flyplass i Göteborg. Han er siktet for å forsøke å slutte seg til ekstremistgruppen IS i Syria og framstilles for varetektsfengsling onsdag.

– Bekymringsfullt

– Vi synes det er helt uakseptabelt at politiet går til razzia mot en filmskaper. Det er jo slik at en filmskaper som holder på med en gravende dokumentar, støttet av Fritt Ord, skal være trygg på at politiet ikke kommer og tar beslag, sier Norsk filmforbunds leder Sverre Pedersen til Dagens Næringsliv onsdag.

Jussekspert Anine Kierulf uttalte tirsdag til NRK at razziaen kan være i strid med Grunnloven, mens generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund i et intervju med Dagbladet kalte aksjonen «sjokkerende».

Advokat John Christian Elden, som forsvarer både den terrorsiktede 18-åringen og Hussain går også hardt ut mot PST-aksjonen hjemme hos Rolfsen.

– Hvis PST mener at journalisters upubliserte råmateriale er et viktig bevis i en norsk straffesak, har de et alvorlig demokratisk problem, skrev Elden i en SMS til Dagbladet tirsdag.

PST vil si mer

PST uttalte tirsdag at det beslaglagte videomaterialet ikke er gjennomgått, men sendt til retten som skal vurdere om de får se det.

– Vi vil gi flere kommentarer etter fengslingsmøtet av 18-åringen onsdag, sa seniorrådgiver Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til NTB.

Rolfsen, som har status som vitne i saken, er sterkt kritisk til politiaksjonen. Han sier han ikke fikk noe valg da PST beslagla filene, som han har kopier av.

– Som dokumentarskaper har jeg rett til å beskytte kildene mine. Jeg kan ikke bli beordret til å gi fra meg materialet. De har tatt mange timer med opptak, sa regissøren bak filmene «Izzat», «Haram» og «Den siste revejakta» til NTB tirsdag.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS