PST mener Rolfsens filmopptak avslører IS-rekruttering

Trekker inn Profetens Ummah og Ubaydullah Hussain.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Oslo (NTB): Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener råfilmene de har beslaglagt hos filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen, inneholder avgjørende bevis for hvem som rekrutterer norske fremmedkrigere.

Det er Borgarting lagmannsrett som konkluderer med at sekvenser av filmmaterialet kan gi PST verdifull informasjon og spor for å stanse rekruttering til terrorvirksomhet og hindre terrorhandlinger, også i Norge, skriver Dagsavisen.

PST bekrefter overfor avisen at deres hovedfokus ligger på Profetens Ummahs leder Ubaydullah Hussain.

Reagerer

Filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsens medarbeider Khan Farooq var med da Hussain kjørte en 18-åring til flyplassen Landvetter utenfor Göteborg i begynnelsen av juni. 18-åringen ble deretter pågrepet og siktet for å slutte seg til IS i krigen i Syria. Etter at Rolfsen hadde fått overlevert materialet, kom PST på døra.

I slutten av juni kom Oslo tingrett fram til at beslaget var lovlig. Mandag sa en enstemmig lagmannsrett seg enig og besluttet også at Rolfsen selv må dekke sakens omkostninger. Rolfsen anket umiddelbart til Høyesterett, og inntil en avgjørelse foreligger, får ikke PST se de beslaglagte filmopptakene.

– Jeg konstaterer at PST fremdeles trekker min integritet i tvil. Til tingretten påsto de at jeg ikke var journalistisk nok. I lagmannsretten beskylder de meg for å være en uærlig sjarlatan når PST formulerer at det er «påfallende» at jeg etter tingrettens kjennelse hevder at det finnes ukjente kilder i det beslaglagte materialet som har krav på kildebeskyttelse. Det er ikke noe påfallende i det, og jeg reagerer på ordbruken, sier Rolfsen til Dagsavisen.

Kjøreturen

Ifølge avisen mener lagmannsretten at filmopptakene som viser 18-åringens reiseforberedelser, filming av utstyr som knyttes til militære aktiviteter, og intervju med ham, er verdifulle for PST. Opptak fra kjøreturen til og fra Göteborg vurderes også å inneholde verdifull informasjon om hvordan rekrutteringen til terrorvirksomhet organiseres i Norge.

Rolfsen og Farooq har siden 2013 arbeidet med å lage en dokumentarfilm om Ubaydullah Hussain og Profetens Ummah, og om hva som får folk til å sympatisere med terrorgrupper som IS.

Hussain ble nylig dømt for trusler i lagmannsretten, men han har aldri vært siktet for rekruttering til terrorvirksomhet og er etter det Dagsavisen erfarer, fortsatt ikke siktet for dette. Som talsmann for Profetens Ummah har han vært i PSTs søkelys siden 2012.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS