PST-razzia hos filmregissør knyttes til pågrepet 18-åring

PST-aksjon hos Ulrik Imtiaz Rolfsen mandag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Oslo (NTB): PST-aksjonen hos filmskaperen Ulrik Imtiaz Rolfsen mandag knyttes til den 18 år gamle nordmannen som ble pågrepet i Göteborg. Rolfsen fikk filer fra sin kommende dokumentar beslaglagt.

Ifølge Dagbladet tok PSTs folk mandag kveld med seg en rekke filer fra Rolfsens kommende dokumentarfilm om Ubaydullah Hussain og islamistmiljøet i Norge.

Samme dag ble en 18 år gammel nordmann pågrepet av i Göteborg av PST, som mener han var på vei til Syria for å slutte seg til ekstremistgruppen IS.

Etter det VG får opplyst fra uavhengige kilder knyttes razziaen hjemme hos Rolfsen til pågripelsen av 18-åringen. Det er gjennomført flere razziaer knyttet til saken, ifølge avisen.

Rolfsen slo gjennom med filmen «Izzat» i 2005. Rolfsen bekrefter overfor Dagbladet at PST gjennomførte aksjonen i hans hjem vest i Oslo. PST har foreløpig ikke kommentert aksjonen.

Ifølge Rolfsen gjennomsøkte tjenestemennene også bilen hans. Rolfsen har jobbet med dokumentarprosjektet siden januar i fjor, og han er nær ferdigstillelse.

Politiaksjonen skjedde dagen før to ankesaker mot Ubaydullah Hussain startet i Borgarting lagmannsrett i Oslo.

Twitter bekrefter Rolfsen aksjonen.

Han skriver at han ikke er mistenkt for noe og er vitne som følge av dokumentaren han lager om Ubaydullah Hussain, Profetens Ummah og «Norges evner til å takle situasjonen».

- Tråkket over grense

Mandag formiddag uttalte generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund seg om saken. Hun mener PST har tråkket over en grense ved å konfiskere filer fra filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsens dokumentar

Politiet må umiddelbart gi slipp på filene, sier Stavrum til Dagbladet.

– PST må stoppe umiddelbart og forsikre oss på en troverdig måte at de ikke har og ikke kommer til å gjennomgå dette materialet. Dette er hendelser som minner om land vi overhodet ikke vil sammenligne oss med, sier hun.

Filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen har siden januar i fjor jobbet med en dokumentarfilm om Ubaydullah Hussain. Filmen var nær ferdigstillelse.

– Dette er sjokkerende i ordets rette forstand, og det har en enormt skadelig signaleffekt som sier at man ikke lenger kan fortelle noe i fortrolighet til mediene i Norge. Dette er prinsipielt viktig og sprer fare rundt kildevernet og pressefriheten, sier Stavrum.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS