Schibsted rigger seg for kapitalen, uten å svikte katedralen

Innfører ny aksjeklasse med begrenset stemmerett. For å kunne hente inn penger og samtidig beholde Tinus-stiftelsens makt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Schibsted Media Group ASA meldte fredag morgen at de til generalforsamlingen i mai foreslår å innføre en ny aksjeklasse med begrenset stemmerett. Dette for å «sikre fortsatt digital vekst og økt finansiell fleksibilitet».

I meldingen fra det børsnoterte selskapet heter det blant annet:

For å sikre at Schibsted har den nødvendige finansielle fleksibiliteten til å delta i verdiskapende vekstinitiativer i fremtiden, fremsetter selskapet forslag om å introdusere en B-aksje med begrenset stemmerett for den ordinære generalforsamlingen. Dette vil gi Schibsted full tilgang til egenkapitalmarkedet samtidig som det vil bevare den sentrale rollen Stiftelsen Tinius og Blommenholm Industrier har i å støtte Schibsted.

I klartekst vil det si at Schibsted betyr det at man kan hente inn kapital fra nye markeder, uten at Stiftelsen Tinius mister sin innflytelse over konsernet. 

- Schibsted har mange spennende muligheter for både organisk vekst og vekst via oppkjøp, særlig innenfor online rubrikk-segmentet. Vi bør derfor øke vår finansielle fleksibilitet. Som en konsekvens av dette er muligheten for å øke egenkapitalen via introduksjon av en ny klasse B-aksjer i tråd med vår langsiktige strategi og ambisjoner, sier Rolv Erik Ryssdal, konsernsjef i Schibsted Media Group.

Etableringen av aksjeklassen gjøres gjennom en splitt av selskapets aksjer, slik at for hver A-aksje vil aksjonærene motta én B-aksje.

B-aksjen vil være ordinære aksjer med tilsvarende rettigheter, bortsett fra at stemmeretten vil være 1/10 av en A-aksje.

Ifølge Schibsted vil det blant annet kunne gi permanent kapital for det lange løp, og samtidig mulighet for vekst  - b-aksjene sikrer fleksibiliteten ved å kunne brukes som betaling for oppkjøp.

Samtidig er det ingen planer om å utstede ny kapital umiddelbart, og har derfor avtalt en tre måneders «lovk up» for utstedelsen av aksjer, fra den dagen aksjesplitten gjennomføres. Det vil trolig bli på eller rundt 1. juni, noen uker etter generalforsamlingen.

Powered by Labrador CMS