Trønder-Avisa sine lokaler i Steinkjer.

Polaris Media sluker Trønder-Avisa. Har kjøpt seg opp og får kontroll over hele Midt-Norge

Partene ble ferdig forhandlet fredag.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Slik Medier24 omtalte fredag formiddag, så har mediekonsernet Polaris Media nå gjennomført et større oppkjøp i Trønder-Avisa og blir dermed majoritetseier.

Fram til nå har Polaris Media ASA eid 10,09 prosent av aksjene i avisen, som har røtter fra  krigsutbruddet i 1940.

Nå er det derimot klart at konsernet blir hovedaksjonær i Trønder-Avisa AS. I etterkant av Medier24s omtale av saken, har Polaris Media bekreftet oppkjøpet i en børsmelding.

Der skriver de at Polaris Media eier i dag 10,1 prosent av aksjene, etter at selskapet kjøpte seg inn i konsernet i 2010, og vil etter avtalen få en eierpost på 56 prosent. Vederlag for 45,9 prosent av aksjene er avtalt til 11,1 millioner.

Trønder-Avisa vil inngå som et datterselskap til Polaris Media Midt-Norge AS (tidligere Adresseavisen Gruppen AS).

Samtidig selger LL Inntrøndelagen seg ut av selskapet, mens den andre lokale eieren AS Nord-Trøndelag fortsetter som eier med 44% eierandel.

 

- Krevende omstilling

Kilder forteller at konsernet har i mange år hatt en ønske om å kjøpe seg opp for å bli majoritetseier - og nå ble det en realitet.

Partene har, etter det Medier24 forstår, forhandlet siden før desember - og mer intensivt den siste uken. I all hovedsak har verdifastsettelsen av selskapet vært det sentrale temaet.

Polaris Media skriver selv i børsmeldingen at kjøpet ble gjort for at konsernet Trønder-Avisa AS skal få et sterkere eierskap både finansielt og kompetansemessig.

 - Vi har sett at omstillingen i mediebransjen er krevende og de to lokale eierne henvendte seg til Polaris Media med spørsmål om de kunne tenke seg et større eierskap i konsernet, fordi vi så at dagens eierskap kunne være et hinder for en videre utvikling av konsernet, sier styreleder i Trønder-Avisa Jon Håvard Solum, som representerer AS Nord-Trøndelag i meldingen og fortsetter:

- Samtidig har vi stor tro på framtiden til de regionale og lokale mediehusene med Trønder-Avisa og Namdalsavisa i spissen, og AS Nord-Trøndelag vil fortsatt eie 44% av aksjene i Trønder-Avisa-konsernet.

- Når vi selger oss ut av selskapet er det fordi vi vil at Trønder-Avisa skal utvikle seg videre, få et sterkere eierskap og skal kunne befeste sin posisjon som et viktig regionalt mediehus, sier Mads Braarud, styrerepresentant for LL Inntrøndelagen og nestleder i styret i Trønder-Avisa.

Lokale eiere

Konsernsjef Per Axel Koch i Polaris Media forklarer i en pressemelding at de ønsket å vokse:

- Vi har tro på Trønder-Avisa og Namdalsavisa som viktige regionale mediehus, og vi tror det er mulig å utvikle Trønder-Avisa konsern videre med ny digital vekst. Samtidig ser vi de utfordringer som mediebransjen er midt oppe i og de utfordringer dette gir når man er et mindre mediehuskonsern med lokale eiere, sier konsernsjef Per Axel Koch i Polaris Media.

Avtalen som er inngått mellom partene må godkjennes av ekstraordinære generalforsamlinger i de to selgende eierselskapene, samt konkurransetilsynet. I tillegg skal kjøper gjøre en bekreftende selskapsgjennomgang.

Konsernet Trønder-Avisa AS eier mediehusene Trønder-Avisa og Namdalsavisa, de tre lokalavisene Steinkjer-Avisa, Inderøyningen og Snåsningen, samt distribusjonsselskapet Trønder-Distribusjon og utviklingsselskapet Ofag. I 2017 omsatte konsernet for 198 mill. og hadde et driftsresultat før avskrivninger på 0,4 mill.

Trønder-Avisa er i dag den dominerende aktøren nord i Trøndelag - med base i Steinkjer og Levanger. Det godkjente opplaget på avisen er på litt over 18.000, som er ned drøyt 1.000 fra året før.

 

Ansatte og ledelse kjent med mulig oppkjøp

Da Medier24 omtalte saken tidligere fredag, uttalte sjefredaktør John Arne Moen i Trønder-Avisa seg om det mulige oppkjøpet. Da var det fremdeles ikke bekreftet:

- Jeg er kjent med at det har vært drøftelser mellom de tre eierne med tanke på endringer i eierskapet. Utover det har jeg ingen kommentar, sa sjefredaktør John Arne Moen i Trønder-Avisa til Medier24 da.

Også leder av NJ-klubben i Trønder-Avisa, Johan Prestvik, fortalte at han ikke visste noe om en eventuell avtale.

- Jeg er kjent med at det har vært diskusjoner mellom dagens eiere, men kjenner verken innholdet eller eventuelt utfall av dem. Dersom det du skisserer medfører riktighet, vil det for meg og klubbens medlemmer være viktig at Trønder-Avisa består som et selvstendig underkonsern, og at oppkjøpet ikke rokker ved vårt dekningsområde, som er nedfelt i vårt verdigrunnlag, han. 

  • For ordens skyld var undertegnede journalist i Trønder-Avisa fram til august 2016. 

Sjefredaktør John Arne Moen i Trønder-Avisa. Arkivfoto.
Powered by Labrador CMS