Kari klager «Åndenes Makt» inn til PFU for å hevde at onkel Grav er et spøkelse: – Useriøst!

– Jeg synes det er ufint å trekke vår nære familie inn i dette. Det er helt useriøst, sier Kari F. Bjørklund til Medier24 om hvorfor hun har klaget programmet inn til PFU.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

En episode av «Åndenes Makt» på TV Norge er klaget inn til Pressens Faglige Utvalg og skal behandles på neste ukes møte.  

Episoden det er klaget på ble sendt på TV Norge i september i år, og omhandler mistenkelige hendelser på et forsamlingshus på Støren i Trøndelag. 

I sakspapirene til neste ukes PFU-møte oppsummeres episoden slik:

«Den synske Michael Winger ankom Støren. Han begynte å utforske huset. Den synske registrerte en eldre mann. Han kjente på lukt av gammelmannssvette. Han beskrev en mann som var høy, tynn, har markerte trekk, kortklipt hår, født i 1936, og som hadde hatt en hund da han var yngre. Den synske mente mannen hadde en sterk tilknytning til huset, var godt kjent i bygda, og figurerte i lokalpressen. Den klarsynet mener mannen kunne hett noe på A og I». 

Kari F. Bjørklund, er en slektning av en av dem som blir trukket fram som mulig «spøkelse» i det tidligere forsamlingslokalet på Støren, og har klaget programmet inn til PFU. 

– For det første vil jeg si at jeg synes hele dette programmet er bare tull, men jeg synes det er ufint å trekke vår nære familie inn i dette. Det er helt useriøst, sier Bjørklund til Medier24. 

– Dukker opp som «spøkelse»

Hun skriver i sin klage at hun visste at programmet kom, men ikke at grandonkelen skulle være «spøkelse» med fullt navn og bilde: 

«Etter å ha navngitt flere kjente menn fra Støren, faller jeg nesten ut av sofaen da bildet av min kjære, gamle onkel, Inge Grav, dukker opp. Med fullt navn. Som «spøkelset» fra huset. Det opplevdes helt absurd, og veldig krenkende», skriver hun. 

Grav døde for tre år siden, og hadde ingen direkte slektninger. Bjørklunds far var oppnevnt som Gravs verge, og produksjonen har vært i kontakt med han i forbindelse med programmet. 

– Først måtte vi trekke litt på smilebåndet, men så ble jeg veldig lei meg. Jeg har vokst opp med han på nabogården og han var veldig nær for meg, sier hun og fortsetter: 

– Faren min hadde snakket med produksjonen, men sagt at han ikke ønsket at opplysningene han ga skulle brukes i programmet. TV Norge sier i sitt svar til oss at de har respektert dette, men jeg skjønner ikke hvordan de kan mene det når de bruker fullt navn og bilde, sier hun. 

– «Spøkelse» bør ikke være hans ettermæle

Bjørklund mener i klagen at programmet påvirker på onkelen ettermæle negativt: 

«Jeg og familien føler at programmet har tråkket på Inges minne. Selv om omtalen av Inge var god, så føler vi ikke at «spøkelse» skal være Inges ettermæle», skriver hun. 

I sin klage skriver hun at hun mener programmet bryter med flere punkter i Vær Varsom-plakaten: 

  • 4.1: «Legg vekt på saklighet og omtanke i innhold og presentasjon»
  • 4.3: «Vis respekt for menneskers egenart og identitet, privatliv, etnisitet, nasjonalitet og livssyn.» [...]Fremhev ikke personlige og private forhold når dette er saken uvedkommende»
  • 3.2: «Vær kritisk til valg av kilder og kontroller at opplysninger som gis er korrekte».
  • 4.6: «Ta hensyn til hvordan ulykker og kriminalsaker kan virke på ofre og pårørende. Identifiser ikke omkomne eller savnede personer uten at de nærmeste pårørende er underrettet. Vis hensyn til mennesker i sorg eller ubalanse».

TV Norge avviser brudd på god presseskikk i sitt tilsvar og skriver blant annet følgende og påstått brudd på 4.3:

«Vi vil hevde at Inge Grav ble omtalt på en måte som viste ham stor respekt og heder. Med mindre man da anser omtale i programmet Åndenes makt som krenkende på generell basis». 

Beklager dårlig informasjon

I sitt tilsvar skriver TV Norge og Discovery at de beklager at informasjonen om omtalen av onkelen i programmet ikke har kommet godt nok fram til klager. 

«Vi nøler ikke med å beklage at denne kommunikasjonen og informasjonen om omtalen av Grav i programmet ikke nådde fram til deg, eller andre i din og Gravs nærhet. Vi har ikke forsøkt å unngå, eller omgå noen, eller som du antyder; ta noen lette løsninger fordi han var uten direkte etterkommere», skriver de og fortsetter: 

«Nettopp fordi programmet er av en så kontroversiell karakter forsøker vi så godt vi kan å nå fram til pårørende og/eller andre som kan tenkes å bli berørte av det som omtales i programmet. Det er hverken vårt ønske eller hensikt at noen skal bli skadelidende som følge av denne produksjonen».

Videre skriver de at selv om de beklager at hun opplever det som en krenkelse, men mener de at de rent presseetisk ikke er avhengig av hennes samtykke for å identifisere onkelen som «spøkelse». 

«Vi beklager at Kari Flåteplass Bjørklund har opplevd det som krenkende at Inge Grav ble omtalt i programmet fra Folkets Hus på Støren. Vi har snakket mye med mange kilder på Støren, men ble ikke informert om Bjørklund sin nære relasjon til Inge Grav. Hadde vi kjent til dette ville vi ha informert Bjørklund om at Inge Grav ble omtalt i programmet». 

TV Norge skriver at de mener at de ikke er avhengig av Bjørklund sitt samtykke for å omtale Grav i programmet fra Folkets Hus.

De oppgir tre grunner til dette: 

1) Kari Flåteplass ikke er direkte etterkommer av Inge Grav, men datter av hans kones bror

2) Inge Grav var en offentlig person på Støren og omtalen av ham bygger på allment kjent og tilgjengelig informasjon og

3) Grav er en av flere offentlige personer som blir omtalt i programmet, og som konkluderer med at han ikke passer beskrivelsen til Michael Winger». 

Medier24 har torsdag forsøkt å få en ytterligere kommentar fra Discovery, men de har så langt ikke besvart våre henvendelser.

Powered by Labrador CMS