Arkady Babchenko

Journalist iscenesatte sitt eget drap: – Jeg ble liggende i blod på likehuset i fire timer

(TROMSØ): En hel presseverden trodde Arkady Babchenko var blitt drept. Så dukket han opp på pressekonferanse. – Jeg hadde ikke noe valg.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Den russiske journalisten Arkady Babchenko iscenesatte drapet på seg selv, i samarbeid med den ukrainske sikkerhetstjenesten. Kort tid etter «stod han opp fra de døde», noe som skapte oppstandelse over hele verden. 

Han har vært en tydelig stemme mot russiske myndigheter. Angivelig var iscenesettelsen av drapet et forsøk på å arrestere flere leiemordere, som skal ha vært hyret på for å ta livet av Babchenko på ekte. 

Lørdag stod han på scenen under Barents Press sin mediekonferanse og fortalte sin historie – og om hvordan det ble mottatt av journalistkollegaer over hele verden. 

– Selve operasjonen varte i 11 timer, sa han fra scenen. 

– Bestilling av drapet på deg

Han fortalte at de brukte om lag en måned på å planlegge operasjonen – og det var svært få som kjente til omstendighetene rundt det som skulle skje. 

– Vi brukte en måned på å forberede det hele. I Kiev var det Champions League-finale, og vi tenkte å gjøre det samme dag, sa han. 

Den måneden gikk med på å lære ferdigheter Arkady Babchenko ikke hadde hatt bruk for tidligere. 

– Jeg måtte lære å falle riktig, jeg fikk sminke, og måtte lære hvordan man blir når man mister mye blod. De viste meg hvordan jeg skulle hoste, slik at blod skulle komme ut av munnen. Det var to liter griseblod og enda mer sminke, sa han. 

De første rapportene kom om at han var blitt skutt og drept i sitt eget hjem i Kiev, Ukraina. 

Han fortalte at kona må ringe politi og ambulanse, som begge var med på operasjonen. 

– Jeg ligger med lukkede øyne og hører det som blir sagt, sier han. 

Så går det slag i slag: De er enige om at ambulansepersonellet skal ta han med seg, og forsøke gjenoppliving før de ringer sykehuset og forteller at han døde i ambulansen. 

Han blir kjørt til likhuset. 

– Jeg ble liggende i blod på likhuset i fire timer, sa han fra scenen. 

Utenfor likhuset stod en rekke journalistkollegaer som kunne bekrefte at han var død. At det hele ikke var et spill. 

– Så ble det tatt bilder av meg på obduksjonsbordet. Etter det kom det hjelpere og stengte meg inne, og fikk vasket av meg det verste, og gitt meg et laken til å dekke meg til med, sier han og forsetter:

– Som Gandhi satt jeg naken i et laken, drakk te og røyket og så på TV at de fortalte at jeg var en så flott mann, sa han. 

Kort tid senere dukket han opp på en pressekonferanse med den ukrainske sikkerhetspolitiet. 

Må bygge livet på nytt

– Jeg liker min paranoia og paranoiaen liker meg, sa han om bakgrunnen for operasjonen og fortsatte med å si at han nå jobber med å bygge seg opp et nytt liv.

– Jeg hadde leilighet, nå har jeg ikke det. Jeg hadde bil, nå har jeg ikke det. Jeg må begynne på nytt og bygge opp livet mitt igjen, sa han. 

Det har vært blandede mottakelser på operasjonen, fortalte han. 

– Noen kollegaer ble sinte, men det spiller ingen rolle for meg. Det skjedde en slags renselse – jeg har bare mine absolutt nærmeste venner som forstår meg, sier han. 

Det har også satt en stopper for journalistkarrieren hans. 

– Jeg kan ikke drive med journalistikk. Det er ikke mulig. Jeg kan ikke reise, men akkurat nå posisjonerer jeg meg som føljetong-skriver. Jeg hadde ikke noe valg: Enten bli drept eller spille dette spillet. 

Powered by Labrador CMS