Federica Mogherini, her avbildet i 2014.

EUs utenrikssjef krever at journalister løslates i Venezuela

Fem utenlandske journalister er pågrepet, og to andre er deportert fra Venezuela de siste dagene. Ifølge myndighetene manglet de gyldige pressekort.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel.

EUs utenrikssjef Federica Mogherini krevde torsdag «øyeblikkelig løslatelse» av journalistene.

To franske journalister som arbeider for TV-programmet Quotidien, ble pågrepet da de gjorde opptak utenfor presidentpalasset tirsdag. En lokal hjelper ble også pågrepet.

To chilenske TV-journalister ble også pågrepet nær presidentpalasset tirsdag kveld og ble deportert fra landet 14 timer senere. Begrunnelsen var at de hadde oppholdt seg ulovlig i det som ble betegnet som en sikkerhetssone, opplyser Chiles utenriksminister Roberto Ampuero.

– Det er slik diktaturer gjør. Tråkker på pressefriheten, tvitrer Ampuero.

Tre journalister som jobber for det spanske nyhetsbyrået EFE, to fra Colombia og en fra Spania, ble pågrepet onsdag kveld.

Ifølge EFE tok personell fra den venezuelanske etterretningstjenesten SEBIN seg inn i nyhetsbyråets lokaler i Caracas. Der ble kolleger vitne til pågripelsene.

Spania krever at de tre EFE-journalistene straks løslates.

– Regjeringen ber Venezuelas regjering om å respektere loven, menneskerettighetene og fundamentale friheter som pressefrihet, heter det i en kunngjøring fra spansk UD.

En rekke utenlandske journalister er pågrepet eller kastet ut av Venezuela de siste årene, med den begrunnelse at de ikke hadde søkt om pressekort fra myndighetene.

Ifølge Venezuelas utenriksminister Jorge Arreaza har flere utenlandske journalister ankommet landet de siste dagene, uten å ha innhentet nødvendig tillatelse på forhånd.

Powered by Labrador CMS