Aftenposten stakk av med SKUP-prisen 2022

Aftenpostens avsløring av pendlerboligene ble årets SKUP-vinner.

Publisert Sist oppdatert

Saken oppdateres

(TØNSBERG): Aftenposten stakk av med SKUP-prisen for pendlersakene.

Juryleder Bernt Olufsen annonserte vinneren fra en fullsatt sal i Tønsberg.

Vegard Venli takket fra scenen.

– Tusen, tusen takk. Vi har brukt løpende publisering som løpende metode, noe som er vanskelig i praksis. Det holder ikke med en gjeng fantastiske reportere som kan og vil. Man må ha sjefer som kan publisere, og det har vi hatt i høst. Takk til ledelsen.

Dette er juryens begrunnelse:

2021 var året da politikerne solgte inn at de skulle ivareta interessene til «vanlige folk». Samtidig skulle det vise seg at våre folkevalgte har sikret seg ganske uvanlige fordeler når det gjelder boliger og beskatning.

Aftenpostens journalister benyttet seg av ny, effektiv metodikk for å undersøke politikernes flyttehistorikk, eiendomsinvesteringer og boforhold. Det ble bygget datasett over 127 stortingspolitikeres eiendommer og bruk av ordningen med skattefrie pendlerboliger. Avisen kunne avsløre at åtte folkevalgte sikret seg gratis leilighet fordi de ikke flyttet ut av barndomshjemmet. Flere stortingsrepresentanter fikk pendlerleilighet i strid med regelverket.

Etter 150 spissede innsynskrav og sammenstilling av opplysninger fra offentlige registre ble det publisert 100 artikler om mulig misbruk av den lukrative ordningen. Kjell Ingolf Robstad trakk seg som statsråd og leder av Kristelig Folkeparti etter at journalistene avslørte hans akrobatiske boligprosjekter. Beregninger viser at Robstad har betalt over 600 000 kroner for lite i skatt. Senere måtte også Stortingets nyvalgte president trekke seg fra vervet.

Avsløringene viste hvordan Stortingets administrasjon var ute av stand til å føre kontroll med bruken av 143 pendlerboliger. Administrasjonen forsøkte å hindre at offentligheten fikk innsyn i ordningen. Den ville også hindre Riksrevisjonen i å granske forholdene.

Gjennom sin kreative metode fant Aftenpostens journalister en vei forbi muren av taushet som byråkrater i Stortinget og Statsministerens kontor forsøkte å bygge rundt spørsmål om pendlerboligene. En trist konsekvens er sviktende tillit til våre folkevalgte.

Powered by Labrador CMS