På bildet: Ansvarlig redaktør i Varden, Tom Erik Thorsen
Ansvarlig redaktør i Varden, Tom Erik Thorsen

Politiet vil beslaglegge videomateriell fra Varden

– Det vil være svært uheldig praksis dersom politiet skal begynne å beslaglegge innhold til norske medier.

Publisert Sist oppdatert

Politiet i Sør-Øst har besluttet å beslaglegge videomateriell fra lokalavisen Varden, ifølge avisens sjefredaktør, Tom Erik Thorsen.

Det skjer etter at avisen dekket en brann i Porsgrunn i mars i år.

– Vi hadde en bred og omfattende dekning av brannen. I kjølvannet blir vi kontaktet av politiet som lurer på om vi kan sende over videomateriell, jeg sier nei av åpenbare grunner, forteller sjefredaktør i Varden, Tom Erik Thorsen til Medier24.

Bryter flere punkter

Da Thorsen og avisen sa nei, fattet politiet en beslutning om å beslaglegge alt videomaterialet i saken, både publisert og upublisert.

– Min respons er at jeg da kontakter den lokale ledelsen i politiet og spør om de er sikre på dette. Samtidig redegjør jeg for hvorfor vi ikke kan utlevere upublisert materiale, da det bryter opptil flere punkter i Vær Varsom–plakaten, sier han.

Politiet fatter da en ny beslutning om å beslaglegge det publiserte materialet.

– Jeg vet ikke hvorfor de har behov for å beslutte å beslaglegge det. Materialet de ber om ligger fritt for både politiet og hele Norges befolkning på Varden.no, sier han og legger til:

– Det vil være svært uheldig praksis dersom politiet skal begynne å beslaglegge innhold til norske medier.

Vil ta saken til retten

Thorsen forteller at det ikke er første gang de blir kontaktet av politiet og opplever det han kaller en varierende forståelse av avisens rolle.

– Men dette er første gang i mine femten år i redaktørroller i Varden at det har blitt besluttet en beslaglegging.

Varden-redaktøren har nå gitt tilbakemelding til politiet at de kan hente det publiserte materialet på avisens nettside.

– Og så har jeg sagt at dersom de vil opprettholde beslaglaget for upublisert materiale, vil vi kreve at det bringes inn for tingretten, sier han.

Roser redaktøren

Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø, roser Varden-redaktør Thorsen.

Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Reidun Kjelling Nybø

Hun mener det er bra at man har våkne redaktører som forstår sin rolle og som svarer godt for seg når man får presentert en slik kjennelse.

– Jeg er tilfreds med at vi har redaktører som står opp på denne måten og som er klar og tydelig, sier Kjelling Nybø.

– Det er en kjennelse som etter vår bemerkning er usedanlig løs i formen og upresis, legger hun til.

Generalsekretæren opplyser at de jevnlig for henvendelser fra medlemmene om at politiet ønsker å få utlevert upublisert materiale.

Hun forteller at det kan være bildemateriale som i saken med Varen, eller IP-adresser i forbindelser hvem som har lest en sak og vært inne i et kommentarfelt.

– Det er utrolig viktig at det da ringer noen varsellamper i redaksjonene. Det bør alltid være en redaktørs oppgave å avgjør hva man skal levere fra seg.

Kjelling Nybø forklarer at pressen har et viktig prinsipp om å aldri utlevere upublisert materiale og trekker frem kildevernet.

– Politiet skal ikke forsyne seg med det materiale mediene sitter på. Det ville vært ødeleggende for tillitten til mediene og fått en nedkjølende effekt på kilder som ellers vil vært villig til å uttale seg, sier generalsekretæren.

Medier24 har vært i kontakt med politiet Sør-Øst. De bekrefter beslutningen, men sier de nå har snudd i saken, og ikke kommer til å kreve videoene utlevert.

Powered by Labrador CMS