Siv Juvik Tveitnes i Schibsted. Konsernsjef i Amedia, Are Stokstad i bakgrunnen.
Siv Juvik Tveitnes i Schibsted. Konsernsjef i Amedia, Are Stokstad i bakgrunnen.

Schibsted-topp:  – Det tok for lang tid, både før VG beklaget og før rapporten kom

Medienettverket inviterte til topplederdebatt i kjølvannet av VG-saken med blant annet Schibsteds Siv Juvik Tveitnes og TV 2-sjef Olav Sandnes.

Publisert

Torsdag inviterte Medienettverket til topplederdebatt om ledelse,  hvor ett av temaene var de siste ukenes diskusjoner om VG, kildebruk, kildekritikk og sitatregler.

I panelet sitter blant annet Siv Juvik Tveitnes fra Schibsted og TV 2-sjef Olav Sandnes. 

Moderator Ingerid Stenvold åpnet diskusjonen med å spørre Tveitnes om VG-saken. Hun svarte at det her er viktig å skille tydelig på hvem som har hvilken rolle, og skal svare for hva. 

– Når vi står oppe i en slik situasjon er det utrolig viktig å vite hvilke rolle man har. Jeg har ansvaret for alle mediene i Schibsted, sa Siv Juvik Tveitnes, som understreket at hun ikke er styreleder i VG, og at det formelt sett er Torry Pedersen som har ansvaret, sa hun under diskusjonen. 

 

– Det tok for lang tid

Hun ønsket ikke å gå i detaljer rundt innholdet i rapporten, og viste til at det er Steiro eller styreleder Torry Pedersens ansvar å svare for. Stenvold ønsket å vite hvorfor Gard Steiro fortsatt er sjefredaktør i VG: 

– For å oppsummere: Steiro var tettere på denne saken enn det han kanskje ville ha vært ellers? Han får og tar mye ansvar for det som skjedde og gikk galt. Hvorfor er han fortsatt sjefredaktør i VG? 

– Det å ha tillit til en sjefredaktør – det er binært. Og som sjefredaktør har du tillit helt til det motsatte er bevist. Denne evalueringen ble gjort, og fra vår side har vi vært klare på at redaktører også må få muligheten til å gjøre feil. Vi leverer nyheter, og nyheter er ferskvare. Da må det lov å gjøre feil, det har VG gjort her, svarte Tveitnes og fortsatte: 

– Det tok for lang tid, både før VG beklaget og før rapporten kom. Men et styre må vurdere konsekvensene proporsjonalt, og i dette tilfellet mener styret at Gard Steiro har styrets tillit. Han har også min tillit og han kommer til å fortsette i den jobben. 

– Hvordan tror du det ser ut for alle utenfra? Dette framstår som en graverende sak. 

– Det forstår jeg at mange kan se. Så er det viktig at et styre tenker langsiktig på VG. Og hvis vi skulle bli veldig direkte påvirket av dette, hver gang det er støy rundt en sak, tror jeg vi vil få svakere redaktører i Norge, som ingen av oss er tjent med på lang sikt. 

– Troverdig kilde

TV 2 var de som leverte «game changeren» i denne saken, med intervjuet med Sofie, kvinnen som danser med Trond Giske i en kort videosnutt fra tidligere i vinter. 

Stenvold spurte TV 2-sjef Olav T. Sandnes om hvordan det har vært for TV 2 å jobbe med denne saken. 

– Det intervjuet kom til mens TV 2 jobber med en dokumentar om Giske. Er du 100 prosent sikker på at Giske ikke har vært involvert i dette, spurte Stenvold. 

– Vi kan i alle fall vise til svaret som Sofie selv har gitt, at det ikke har vært noen kontakt mellom henne og Trond Giske, eller noen tett på han, siden den kvelden tett her borte. Til syvende og sist har vi, etter å ha intervjuet Sofie, konkludert med at hun er en troverdig kilde, svarte TV 2-sjef Olav Sandnes. 

Sandnes fortalte at det har vært krevende å skulle dekke saken, men mener det har vært viktig at TV 2 har gjort det. 

– Mediene skal også forfølge mediemakt, og for meg var det viktig at vi måtte minne oss selv på at vi må dekke dette, på samme måte som vi hadde gjort om det var ledelsen i Yara eller et annet selskap, sa Sandnes og fortsatte: 

– Jeg hadde løyet hvis jeg hadde sagt at det ikke er annerledes å dekke bransjekolleger. 

– Er du enig i konklusjonen VG kommer med i rapporten? 

– Jeg skal ikke gjøre meg til dommer over bransjekollegaer. Men så tror jeg det er nyttige erfaringer i konklusjonene her, som handler om kildehåndtering og rollene i en redaksjon, som ikke bare handler om VG, men om hele bransjen.

– Ikke rop på styret

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen, NHST-sjef Hege Yli Melhus Ask, Amedia-sjef Are Stokstad satt også i det samme panelet. 

Eriksen var opptatt av å understreke at bransjen ikke bør være så opptatt av at styret skal gjøre mer overfor ansvarlige redaktører. 

– Jeg blir litt lei av at alle vi i bransjen etterlyser at styret skulle ha gjort noe mer, sa Eriksen og viste til at det ville vært en svært kraftig reaksjon fra styrets side å avsette Steiro på bakgrunn av denne saken. 

Videre understreket Eriksen det personlige ansvaret som ligger i det å være ansvarlig redaktør i et medie. 

– Å være ansvarlig redaktør er også et personlig ansvar. Vi skal ikke rope etter styrene, men tenke over hvilke evner vi har til å bringe denne publikasjonen videre og gjenvinne tillit. Den vurderingen har sikkert Gard Steiro gjort, og hvis han har konkludert med at han kan det, så stoler jeg på det, sa Eriksen avslutningsvis. 

Powered by Labrador CMS