Skup, Baneheia, Viggo Kristiansen.
Viggo Kristiansens bror Trond Kristiansen, og hans fetter Thomas Bergstøl.

Viggos familie om mediedekningen: – Vanvittig skremmende

Viggo Kristiansens bror og fetter reagerer på at ingen stilte spørsmål.

Publisert Sist oppdatert

(TØNSBERG): Fredag åpnet SKUP-konferansen i Tønsberg. Første post på programmet var «Etter Baneheia», hvor mediedekningen av Baneheia-drapene var temaet.

Viggo Kristiansens bror Trond Kristiansen, og hans fetter Thomas Bergstøl snakket med Fredrik Solvang og Bjørn Olav Jahr om hvordan de har opplevd mediedekningen.

– Hvor kom dette fra

På spørsmål fra Solvang om hvordan det kunne gå galt i mediedekningen, trekker fetteren Thomas Bergstøl frem VGs forside dagen etter at Viggo Kristiansen ble arrestert.

– Der sto det «Tatt». En ting er å skrive arrestert, men tatt. Det er en ufattelig kraft i den forsiden. Da var det ingen veg tilbake, sier Bergstøl.

Han forteller at han selv ikke ønsket å si noe til pressen under dekningen av saken.

Skup, Baneheia, Viggo Kristiansen, Bjørn Olav Jahr.
Bjørn Olav Jahr.

– Det var mer journalister enn folk som bodde i området da. Kunne du prate som var du en kilde. Hvem som helst kunne si hva som helst, også kommer det på trykk, sier Bergstøl og mener at de kunne lese ting i avisene som ikke stemte.

– Det sto at han hadde en hule og at han var satanist. Hvor kom dette fra? Jeg hadde aldri opplevd noe slikt før, og det var vanvittig skremmende.

Solvang spurte hva som hadde vært mest skuffende med mediedekningen. Trond Kristiansen trakk frem at han var overasket over at det gikk så lang tid før noen stilte spørsmål.

–Det skjedde ingenting før Jahr startet på boken sin. Ingen tar kontakt med oss. Pedersen blir en støttespiller, men kan ikke ta med seg det inn i jobben sin i Dagbladet.

Snudde etter bokbad

Bergstøl trakk også frem at mediedekningen var annerledes i Baneheia-saken enn i andre saker.

– To år før Baneheia, var det Orderud–saken. Der var det lignende mobilbevis, og det ble trukket frem som alibi. Mens for Viggo gikk VG langt for å prøve å bevise at mobilbeviset ikke var nok, sier han.

Bergstøl mener at det skjedde en endring etter Connie Bentzrud sitt bokbad av Jahr i 2017.

– Etter bokbadet skjer det noe. Det er noe i vinden som snur. Folk begynner å tenke at noe ikke stemmer.

Styreleder i SKUP, Nina Selbo Torset åpnet konferansen. I sin åpningstale trakk hun frem Baneheia-saken.

– Tidenes største norske justismord er avslørt. Men det var ikke journalister fra de store redaksjonene som sto bak avsløringen. Noen få stilte spørsmål. Men lyttet vi? I stedet ble de til dels latterliggjort for å i det hele tatt stille spørsmål.

Hun roste også Bjørn Olav Jahr.

– Vi skal takke Bjørn for den jobben han har gjort. Og når han nå kommer på scenen, skal vi lytte med en større årvåkenhet enn før, sa hun og la til:

– De feilene vi gjorde i Baneheia, kan vi aldri gjøre igjen.

Publikum, Skup 2023, Baneheia.
Publikum, Skup 2023, Baneheia.
Powered by Labrador CMS