Tarjei Leer-Salvesen vant årets frilanser.

Tarjei Leer Salvesen ble årets frilanser

innsyns-guruen fikk den gjeve prisen i Larvik. 

Publisert Sist oppdatert

(LARVIK): Under Gull & Gråstein-konferansen i Larvik ble prisen for Årets Frilanser delt ut. 

Prisen gikk til Tarjei Leer-Salvelsen.

Leer-Salvesen sa opp jobben som gravejournalist i Fædrelandsvennen i 2022 for å bli frilanser, og fikk Fritt Ords Oxford-stipent for å fordype seg i innsyn. 

Han har også skrevet flere lærebøker i journalistikk. Blant annet i fjro,  med boken «Søke sannhet», som han skrev med sin far, Paul Leer-Salvesen.

Juryen, som besto av Sigri Sandberg, frilansjournalist og forfatter, Kaja Mejlbo, ansvarlig redaktør i Utdanningsnytt og Asbjørn Leirvåg, reportasjeleder ved Senter for undersøkende journalistikk SUJO, skriver: 

Årets prisvinner setter journalistikken foran seg selv. I mange år har han bidratt sterkt til mer åpenhet- og at norske journalister blir bedre i stand til å se makta i kortene. Meroffentlighet og innsynsarbeid har blitt synonymt med hans navn. Få deler oftere kunnskap, få blir oftere brukt av dem som trenger tips og hands-on-veiledning. Han holder kurs og heldigvis har mange av erfaringene hans blitt skrevet ned og kommet ut i bokform også.

Årets frilanser er vitebegjærlig, sannhetssøkende, interessedrevet, idealistisk, hardtarbeidende, engasjert og kritisk. Han har hatt mange arbeidsgivere, jobbet frilans, og sommeren 2022 valgte han å bli frilanser igjen.

Han brenner for å utvikle nye verktøy så journalister kan gjøre en enda bedre jobb i en komplisert verden. Men verktøy må også kombineres med gode refleksjoner. Etiske avveiinger som må tas løpende i krevende journalistiske prosjekter. Ikke bare ved publisering. Her er årets frilanser høyt verdsatt som sparringpartner. En som utfordrer og samtidig bidrar til gode løsninger.

Dette viser han i sin siste bok der hans mange møter med varslere klarer å vise hvordan det norske samfunnet håndterer varslere. I praksis, ikke som regelverk. Boka kom i år og har høstet svært gode kritikker.

Han har også videreutviklet en base som forteller journalister hvordan de kan søke innsyn i andre land. Med loven i hånd kan hvem som helst be om innsyn i dokumenter som for eksempel kan fortelle noe om hvordan norske selskaper opererer i utlandet. Et banebrytende arbeid som Fritt Ord gav ham stipend for å fullføre. Et halvårlig opphold ved The Reuters Institute for the Study of Journalism i Oxford har etablert ny kunnskap. Kunnskap som i prisvinnerens ånd selvfølgelig deles åpent med alle interesserte.

Prisvinneren er en frilanser som utgjør en forskjell. En person som betyr mye for andre journalister og den faglige utviklingen av journalistikk i Norge.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS