Cecilie Langum Becker
– Jeg følte jeg hadde veldig mye å bevise, forteller Cecilie Langum Becker om da hun begynte i NRK i 2018.

Pressepodden: 

Cecilie Langum Becker fikk kultursjokk da hun kom til NRK: – Følte jeg hadde mye å bevise

NRKs profilerte økonomikommentator var et ubeskrevet blad da hun ble hentet til Marienlyst.

Publisert Sist oppdatert

Cecilie Langum Becker har vært NRKs økonomikommentator siden sommeren 2018

På den tiden har hun blitt en profilert, mye brukt og godt synlig NRK-profil på alle mediehusets plattformer. 

Men det var ikke gitt. 

I Pressepodden forteller Langum Becker at hun følte at det var en superbratt motbakke - og noe skepsis internt - i starten av NRK-karrieren.

Hun hadde 13 år bak seg som både journalist, redaksjonssjef og digitalsjef i Dagens Næringsliv, men hadde ikke jobbet som kommentator tidligere. 

– Det var et kultursjokk å komme inn her. Det er det ingen tvil om. Jeg kom inn som et ubeskrevet blad og alle var superskeptiske, forteller Langum Becker med et smil. 

Hør hele Pressepodden-episoden øverst i saken, eller der du finner podkast. 

Artikkelen fortsetter under bildet 

Cecilie Langum Becker
Cecilie Langum Becker forsøker å være i øyehøyde med folk flest når hun skal forklare vanskelige økonomisaker.

– Må stille i øyehøyde

Hun forteller at et lite vendepunkt kom på julebordet i 2018, da daværende politisk kommentator Magnus Takvam holdt damenes tale. 

– Da sa han «Cecilie, du har gjort all skepsis til skamme». Da tenkte jeg «fy søren, var dere så skeptiske?», forteller Langum Becker og ler. 

– Folk hadde åpenbart vært mer skeptiske enn jeg hadde hørt på forhånd. Men jeg følte det var bratt da jeg kom inn, og jeg hadde veldig mye å bevise. Det var noen strevsomme første måneder, erkjenner hun. 

Nå har imidlertid Langum Becker for lengst opparbeidet seg kollegaenes respekt, og bistår både journalister på Marienlyst og ute i distriktskontorene med å besvare økonomispørsmål. 

Hun brukes også flittig i nyhetssendinger og før debatter. Der bruker hun mye tid i forkant på å gjøre seg så godt forstått som mulig - av folk flest. 

– Man må ta med seg hele bildet og få med også de svakeste i samfunnet. De med lavest utdanning, som kanskje kjenner størst usikkerhet rundt egen økonomi, sier Langum Becker.

– Men uten at det blir banalt og ovenfra og ned. Man må stille seg i øyehøyde med alle disse menneskene, sier hun. 

– Viktig for demokratiet

Langum Becker mener dette handler om å styrke demokratiet. 

– Man må inkludere folk og få dem til å føle seg sett og at de forstår. Det er kjempeviktig for meg. Jeg er ikke ute etter å imponere noen eller å brife. Jeg vil genuint at folk skal forstå, føle seg sett og inkludert, sier hun.

Langum Becker er derfor glad for at de aller fleste tilbakemeldingene hun får tyder på nettopp det. 

– Det jeg får flest hyggelige tilbakemeldinger på er at folk skjønner det jeg sier, og at de føler seg inkludert. Da blir det lettere å ta del i samfunnsdebatten også, sier hun.

– Jeg føler det er viktig for demokratiets del at folk skjønner økonomi, og forstår deres egen økonomiske situasjon. Både om hvilke grep man selv kan gjøre, men også hvordan alt henger sammen, sier Langum Becker. 

Hun forteller også i Pressepodden om hvilken gruppe i det norske samfunnet som i særdeleshet er hennes «fan base», hvorfor hun ikke kan svare på alle personlige mail om økonomi og hva hun skal gjøre i sommer.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS