VG-bygget i Akersgata.

VG klaget inn til PFU: – Et tillitsbrudd

VGs «Alt fortalt» er klaget inn til PFU. Klager reagerer på at en drapstiltalt medvirker i samme serie. – Det var åpenbart for VG at jeg hadde trukket meg dersom jeg hadde blitt opplyst om tiltaltes bidrag.

Publisert

Serien «Drapet på politiinformanten» i VG-podkasten «Alt Fortalt» er klaget inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU) – den omhandler det mye omtalte drapet på Bård Lanes, som ble skutt på åpen gate i Tønsberg.

Fire menn ble dømt for å ha vært involvert i det retten slo fast var et bestillingsdrap – alle har anket.

Det er satt i gang full behandling av klagen, bekrefter PFU overfor Medier24.

Journalisten omtalte saken først.

Vigdis Hegg som blir intervjuet i serien var en venn av avdøde.  Ifølge Journalisten hun tidvis fungert som en omsorgsperson for ham i oppveksten, gjennom virket som spesialpedagog.

Det er Hegg som har klaget inn VG til PFU.

– Heller ikke lytterne blir opplyst

Hegg reagerer kraftig på at hun ikke ble informert om at en av de tiltalte medvirker i samme podkastserie, viser klagen Medier24 har fått innsyn i.

Hun mener hun blir framstilt i en uheldig kontekst som fagperson, når heller ikke lytterne blir opplyst om at uttalelsene hennes ble gitt uten at hun visste at tiltalte medvirker, skriver hun i klagen.

Hegg ønsket å medvirke i serien for å nyansere bildet av Lanes i mediene.

– Eksponering sammen med de kriminelle svekker mitt faglige omdømme, og gir inntrykk av manglende innsikt om egen rolleforståelse. Det var åpenbart for VG at jeg hadde trukket meg dersom jeg hadde blitt opplyst om tiltaltes bidrag parallelt med mitt. Det er et tillitsbrudd, skriver hun i klagen. 

VG er klaget inn for en rekke punkter i Vær varsom-plakaten, deriblant 3.3 om klargjøring av premisser, 2.3 – åpenhet om bakenforliggende forhold, 3.9 – opptre hensynsfullt og 4.1 – saklighet og omtanke i presentasjon.

Vil unngå forhåndsprosedering

VG og Hegg har hatt kontakt for en minnelig løsning. Det har ikke ført fram.

Ansvarlig redaktør i VG, Gard Steiro, skriver til Journalisten at VG av prinsipp ikke kommenterer innholdet i PFU-klager mens de er til behandling.

– Vi forholder oss lojalt til utvalgets prosedyrer for saksbehandling og forsøker å unngå forhåndsprosedering. Generelt kan jeg si at vi strekker oss langt for å løse saker i minnelighet. Om det ikke lykkes, svarer vi utvalget på vanlig måte, skriver Steiro til avisen.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS