Magnus Takvam og Tone Sofie Aglen møttes i manesjen under Arendalsuka.

Nå erstatter hun Magnus Takvam. Tone Sofie Aglen er forberedt på reaksjoner om at «det var bedre før»

Tone Sofie Aglen har sin første uke som politisk kommentator i NRK. – Alle forutsetninger for å gjøre en veldig god jobb, sier forgjengeren Magnus Takvam.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

(ARENDAL): Under Arendalsuka møtte NRKs nye politiske kommentator, Tone Sofie Aglen, den gamle kommentatoren hun erstatter, Magnus Takvam.

Aglen har sin første uke i jobben hos allmennkringkasteren, mens NRK-pensjonisten Takvam er i gang med å skrive for det nye politiske nyhetsnettstedet Altinget.

Den nye kommentatoren er spent på reaksjonen fra publikum.

– Det er godt å komme i gang. Man har gått lenge og tenkt på hvordan man vil bli mottatt. Veldig mange har stor respekt for Magnus og den jobben han har gjort. Jeg er forberedt på at det vil komme ting som «det var bedre før», sier Aglen til Medier24, før Takvam skyter raskt inn:

– Jeg tror det blir kortvarig. Hukommelsen er ikke så lang.

Magnus Takvam og Tone Sofie Aglen på vei ned gaten i Arendal sentrum.

– Fint at man ikke har valgt en journalistisk broiler

Takvam er ikke i tvil om at hans etterfølger vil passe inn i rollen som NRKs politiske kommentator.

– Hun har alle forutsetninger for å gjøre en veldig god jobb, sier Takvam og trekker frem Aglens politiske bakgrunn fra SV og Senterpartiet, før hun gikk inn i pressen.

– Jeg synes det er fint at man ikke har valgt en journalistisk broiler, men en som har vært ut i samfunnet. Det tror jeg er en god plattform å ha.

Takvam jobbet med politisk journalistikk i NRK siden 1983. Han forklarer motivasjonen for å holde på så lenge i en slik jobb, med at den fungerer som et voksen-universitet for seg selv.

– Man har en privilegert posisjon og får tilgang til mange miljøer og sektorer av samfunnet som man også kan lære av. Man bør tilnærme seg jobben på den måten, og ikke med en taktisk motivasjon hvor man pumper informasjon ut av folk. I lengden så fungerer ikke det, sier Takvam.

Aglen støtter sin forgjengers syn på dette.

– Mange misforstår og tror at vi er ute etter hemmeligheter eller avsløringer når vi har kildesamtaler, uten at vi selvfølgelig ikke har noe imot det. Men det først og fremst at vi ønsker å snakke med folk og høre hvordan de tenker, resonnerer og vurderer ulikt.

Magnus Takvam og Tone Sofie Aglen.

– En heftig start

Aglen har allerede rukket å bli varm i trøyen i sin første uke i jobben. Da det ble avslørt i Filter Nyheter at Une Bastholm kommer til å gå av som partileder for MDG, måtte Aglen kaste seg rundt.

– Det var en heftig start med en partileders avgang på en dag man tenker man skal få mobilen til å virke, sier hun.

Aglen er klar på at det ikke er skandalene og store nyheter som gjør at hun ønsker å bli politisk kommentator.

– Det er en balansegang. Mye av det vi jobber med er politiske skandaler. Mange tror vi i pressen elsker slike saker, men jeg synes det er noe av det vanskeligste å holde på med. Selv om man har gjort en åpenbar feil, så er det mennesker i en vanskelig situasjon.

– Jeg er veldig opptatt av at vi skal behandle politikere og andre med respekt, og ikke bare være ute etter det som slår, legger hun til.

– Hvordan vil publikum merke forskjellen på at NRK har byttet politisk kommentator?

– Dialekten, skyter Takvam raskt inn med et glimt i øyet før Aglen tar over.

– Jeg håper jeg klarer å videreføre den tradisjonen som Magnus har hatt som har gjort at så mange har hatt respekt for han og lyttet til han, sier hun.

Takvam er klar på at jobben som politisk kommentator i NRK har en viktig funksjon i offentligheten.

– Ikke bare det individet som har den jobben, men det representerer en viktig medietradisjon gjennom å holde fast på det såkalte folkeopplysningsidealet. NRK må greie å være et tilbud til hele befolkningen, sier han.

Powered by Labrador CMS