Kalle Fürst, tidligere programsjef i NRK.
Kalle Fürst, tidligere programsjef i NRK.

Pressepodden

Kalle Fürst lagde årevis med barne-TV - nå føler han seg glemt av NRK

De vil ikke ha podkasten han lager for eldre på fritida. Den tidligere programsjefen synes NRK leverer bra til barn, og at de må slutte å stresse med å nå ungdommene. 

Publisert Sist oppdatert

Kalle Fürst har laget en rekke programmer som har gått på NRK. For eksempel Brødrene Dahl, Borgen skole, Pelle Parafins Bølgeband, Midt i Smørøyet og Julemorgen. 

Han var også programsjef i NRKs barne- og ungdomsavdeling fra 1994 til 2007, og var med å lage NRK Super.

– Det var jo veldig annerledes før, for da så jo de fleste bare på NRK. Og det er klart, det påvirket jo oss til at vi skulle lage ordentlig program, sier han i Pressepodden.

Han synes NRK fortsatt lager gode barneprogrammer, og mener NRK ikke må være så stressa på å nå ungdommen.

– Hvis man kan gi barna et godt forhold til NRK mens de er små, så kan det godt hende at de hopper av når de blir tenåringer, for tenåringer vil som regel gjøre noe annet enn det de har fått beskjed om av foreldrene sine. Men så kommer de kanskje tilbake igjen når de selv får barn. 

Kalle Fürst, tidligere programsjef i NRK.
Kalle Fürst, tidligere programsjef i NRK.

– Så jeg tror på en slags sånn planting fra generasjon til generasjon. Og så skal man kanskje være litt mindre engstelig for at tenåringer bruker YouTube og andre kanaler og søker opp dritt og lort, for det gjør de jo.

Glemmer de eldre

I år fyller Fürst 80 år, og hvis han har noe å sette fingeren på hos NRK, så er det at han mener de glemmer de eldste målgruppene.

– Men sett i forhold til hva de da satser på på min generasjon som har vært med å bygge opp NRK, og så finansiert først via lisens og så via skatt, så føler jo jeg den såkalte aldersdiskrimineringen, sier han.

Han mener det gikk hardt utover de eldste målgruppene da NRK valgte å kutte i tilbudet på P1+ i fjor.

Kalle Fürst, tidligere programsjef i NRK.
Kalle Fürst, sier eldre ønsker seg samfunnsaktuelle program.

– De tror bare at eldre mennesker ønsker å høre noe musikk fra 1960-tallet, mens eldre mennesker er også interessert i både politikk og samfunn og kriminalitet og alt mulig sånt noe. Og det er det veldig lite av. Bortsett fra når det er samsending med de andre kanalene for å spare enda mer penger.

Derfor har han sammen med tidligere NRK-journalist Ole Torp og skuespiller Nils Ole Oftebro laget podkasten «Hvite menn som pusher 80». Han sier de har tilbudt den til NRK, men fått nei.

Medier24 har vært i kontakt med kanalsjef Bjørn Tore Grøtte i NRK og framlagt kritikken fra Fürst. Han bekrefter også at de flere ganger har vurdert Fürsts podkast for NRK P1+.

– Både redaksjonen og programsjef har vurdert podkasten, og de har sagt at den ikke passer med behovene vi har i programmene på P1+ nå, sier han. 

– Knapt hatt større tilbud

Grøtte sier de bruker lite penger på eksterne innkjøp på NRK P1+.

– Når budsjettene ble trangere ble det mindre penger til eksternkjøp. Men vi har svært kompetente og kvasse programskapere i NRK som lager super radio hver dag.

Grøtte sier NRK har flere radiokanaler som også treffer folk over 65 år.

– Også podkastene våre er mye hørt av voksne folk. Det er vi glade for. Så egentlig vil jeg si at vi knapt har hatt større tilbud og bredde i lydinnholdet fra NRK. Og det er godt voksne folk som bruker det innholdet flittigst.

I denne episoden får vi  også (på en måte) svaret på hva som er NRKs beste julekalender gjennom tidende, og på hvilken måte han er fjernt beslektet med kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen. 

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS