Helge O. Svela, direktør i Media City Bergen.
Helge O. Svela, direktør i Media City Bergen.

Pressepodden:

Helge Svela om direktørjobben, teknologisk dommedag og hva som er best av maskin vs hund

Håpet hans er at sannheten om et bilde blir like sikkert som banken.

Publisert Sist oppdatert

Helge O. Svela ble direktør for Media City Bergen høsten 2022. Når Pressepodden møter ham prater vi om den første tiden, og om kunstig intelligens er dommedag for mediebransjen.

– Teknologien er jo på sett og vis nøytral. Den åpner både for muligheter til positiv bruk og negativ misbruk. Det går jo an å bli litt dommedag i blikket når man ser hvor lett det er å lage tekst som tilsynelatende er sannferdig informasjon, men noe ikke er helt sant.

Han trekker også fram falske nettsider som utgir seg for å være nyheter, men er propaganda. Men han tror også mulighetene i bransjen er stor.

– Jeg tror teknologiske problemer har teknologiske løsninger.

Project Origin

Han trekker fram Project Origin. Det skal være et av svarene på utfordringen med AI-genererte og manipulerte bilder.

– Tanken i Project Origin er at man kan ikke gjøre noe med støyen, men man kan gjøre noe med signalet: gjøre noe for å vise at de bildene som er ekte, som er tatt på bakken i Ukraina og hva som har skjedd med det bildet helt fram til du ser det på mobilskjermen, forklarer han.

Prosjektet handler om åpenhet om hva som har skjedd med bildet: fra hvilket kamera det er tatt med, hvilke bildeservere det har vært lagret på til hvilken versjon og lisens av et fotoredigeringsverktøy det har vært innom.

– Det skal være en form for et digitalt vannmerke, slik at du som bruker kan se alt som har skjedd med bildet på veien. Det er en liten ekstra ting i metadataen, sier Svela.

Han sier man har funnet inspirasjon i teknologien hos finansbransjen, og på hvordan banker krypterer informasjon.

Geni-hund

I denne episoden av Pressepodden avslører Svela om han savner å være journalist eller ikke. Han forteller han også om hunden sin Whisky – som kanskje er Bergens smarteste hund.

Hun har vært med på et forskningsprosjekt, og kan forskjellen på over 200 forskjellige leketøy. Han har trent henne opp fra hun var liten.

– Hvem er smartest av Whisky og ChatGPT?

– Det er i hvert fall mye koseligere å relatere seg til en hund og et levende vesen enn en chatbot!

Powered by Labrador CMS