Aftenpostens logo utenfor Schibsteds kontorer i Akersgata 55 i Oslo sentrum.

Aftenposten beklager artikkel fra 22. juli

Aftenposten så ikke rekkevidden av hvor traumatiserende artikkelen var for unge mennesker i en allerede svært sårbar situasjon, skriver Aftenposten i en beklagelse.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Fredag formiddag beklaget Aftenposten artikkelen «Dette skjedde på MS «Thorbjørn»».

I artikkelen fra 2012 baserer Aftenposten ser på lekkede politiavhør av dem som var om bord «MS Thorbjørn».

I en kommentar skriver nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen at mediene et fortjent kritisk søkelys mot seg 10 år etter 22. juli.

Hun opplyser at Aftenposten særlig har brukt tid på å diskutere den nevnte artikkelen.

Nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen i Aftenposten.

«Aftenposten så ikke rekkevidden av hvor traumatiserende artikkelen var for unge mennesker i en allerede svært sårbar situasjon. Vi beklager at den ikke ble løst på en mer hensynsfull måte», skriver Aftenposten.

– Ingen av dem som var redaktører for ti år siden jobber i Aftenposten i dag. For oss var det viktig å bruke tid på å lese gjennom og se på vurderingene som ble gjort da. Vi konkludert med at den burde vært løst på en mer hensynsfull måte, svarer Strøm-Gundersen til Medier24 om hvorfor Aftenposten nå beklager saken.

Det var hovedsakelig unge AUF-ere som var med på fergen og nettopp hadde overlevd et terrorangrep.

Aftenposten vurderte tilbake i 2012 at avhørene hadde offentlig interesse.

«Hensikten med artikkelen var å gi en nøktern gjengivelse av hva som skjedde basert på det som ble fortalt på et tidlig tidspunkt», står det i fredagens kommentar.

Publiseringen av artikkelen ble sterkt kritisert av AUFs advokat og støttegruppen etter 22. juli.

Artikkelen ble klaget inn til PFU, men ble ikke felt.

En av dem som ble omtalt i saken var Lars Fjærli Hjetland. Denne uken skrev han på Twitter om hvordan han opplevde å få avhøre sitt med politiet offentliggjort.

«Høsten 2011 valgte Aftenposten i en sak om MS Thorbjørn å trykke lekkede detaljer fra mitt og andres politiavhør. Jeg forsøkte å stoppe dem. Det var et avhøret om mitt mest sårbare øyeblikk og innholdet skulle brukes i en sak mot oss ombord. Aftenposten hørte ikke på meg», skrev Hjetland på Twitter.

Overfor Medier24 sier nyhetsredaktør Strøm-Gundersen at Hjetlands tweet gjorde dem oppmerksom på artikkelen.

I kommentaren skriver Aftenposten at «hensikten var å gi et svar, men når Hjetland og andre i stedet opplever det som at vi stiller spørsmål ved hvordan de reddet livet, må vi lytte til dem. Det var ikke vår intensjon».

Powered by Labrador CMS