Rune Nilson
Rune Nilson vet foreløpig ikke hva han skal jobbe med i 2024, men håper han kan bli værende innen radio- og podkastbransjen.

Pressepodden:

Har lagd «tøys» på NRK i 25 år: – At jeg har fått penger for dette her er helt absurd

Rune Nilson kjenner på en blanding av fryd og dårlig samvittighet over sine år i NRK. I Pressepodden deler han de beste, flaueste og mest rørende øyeblikkene. 

Publisert Sist oppdatert

Tidligere denne uken ble det kjent at NRK-profil Rune Nilson forlater mediehuset etter vel 25 år

Den kjente radiostemmen har nemlig flyttet fra Trondheim til Oslo med familien. Dermed mister han jobben fra nyttår av, siden hans nåværende stilling ikke kan overføres fra Tyholt til Marienlyst.

Nilson understreker at exiten er uten dramatikk og bitterhet, selv om han lenge håpet det kunne ordnes. 

– Jeg blir jo oppsagt, men jeg kan langt på vei skylde meg selv. Jeg har også forståelse for at det er vanskelig, sier han.

– Men det er leit. Jeg elsker å jobbe i NRK og har vært der lenge. Jeg har fått gjort så mye spennende og lært så mye. Samtidig er det mye kult som skjer andre plasser utenfor NRK, sier Nilson. 

Han utelukker likevel ikke et NRK-comeback på Marienlyst i 2024.

– Jeg håper noen kan ha bruk for meg i NRK i Oslo. Jeg vil gjerne jobbe i NRK hvis jeg får lov. Jeg utelukker ingenting, men det er nok ikke så lett å få til, sier Nilson.

Artikkelen fortsetter under bildet

Rune Nilson
Tilbakemeldingene fra lytterne har rent inn for Rune Nilson etter at han annonserte NRK-exiten.

– Et eventyr

Programsjef for radio i NRK Tyholt, Merete Verstad, sa til Medier24 onsdag at det er synd for NRK i Trondheim at Nilson slutter.

– Det var familiære grunner, og det må vi respektere. Så er det slik at NRK Trøndelag ikke har stillinger i Oslo. Men han er hjertelig velkommen tilbake til Trøndelag og Tyholt om han skulle ønske det engang. Vi har plass til Rune, sa Verstad.

Det setter Nilson pris på, selv om han utelukker et Tyholt-comeback.

– Det er ikke aktuelt. Men det er veldig hyggelig at Merete sier det. Jeg er veldig glad i henne, og hun er en kul sjef, sier Nilson.

50-åringen har gjort mye i løpet av sin NRK-karriere. 

Han har ledet radioprogrammer som Kaliber, Lønsj, Kolafei, Landsmøte og TV-programmer som Sommeråpent, Lydverket og Ikke gjør dette hjemme. 

Denne høsten lagde Nilson stemmer til over 20 rollefigurer da hans sketsjeunivers fra Lønsj og Landsmøte ble til podkasten Radio Utslagsnes.

På spørsmål om å beskrive hvordan de 25 årene har vært, svarer Nilson kjapt: 

– Det har vært et eventyr. Det er mange ganger underveis i karrieren der jeg har klypet meg i armen og tenkt «at jeg får penger for å holde på med dette her er helt absurd». 

– Det er en blanding av fryd og dårlig samvittighet over at vi får lov, sier Nilson. 

Og legger til: 

– Jeg driver jo nesten bare med tøys. Og det å tøyse i tjenesten er et privilegium. 

Artikkelen fortsetter under bildet

Rune Nilson
– Det har vært mange tilbakemeldinger. Det er nesten sjokkartet, men utrolig stas, sier Rune Nilson

Måtte beklage TV-program

Nilson understreker hvor glad han er i allmennkringkaster-modellen til NRK, som muliggjør unikt innhold i mediemarkedet. 

– Vi har en institusjon som lager det de andre ikke kan lage. Der har det vært så mye nydelige og viktige ting som jeg er stolt over å ha vært med på å lage, sier han.

En ting han derimot ikke er stolt over er det kortlevde TV-programmet Sofa King Stupid, som i 2002 skapte sterke reaksjoner og ble klaget inn til Kringkastingsrådet.

Programmet ble blant annet beskyldt for dyremishandling.

– Det burde aldri vært gjort, og det ble oppvask. Folk ble forbannet, forteller Nilson. 

– De dro fra Tyholt og ba om unnskyldning i Kringkastingsrådet, og sa at dette ikke burde vært laget, sier han.

Nilson trekker imidlertid fram radioprogrammet Lønsj - som gikk på NRK P1 fra 2012 til 2017 - som sitt karrierehøydepunkt.

– Lønsj er en påle for min del. Torfinn Borkhus (medprogramleder) og jeg har god kjemi. Samspill er viktig på radio, at man spiller hverandre gode. Det fikk vi til, sier han.

– Der ble vi også en gjeng. Det er stort når det blir sånn. Vi holder fortsatt kontakt med mange lyttere. Det er eventyrlig, forteller Nilson.

NRK søker nå etter en erstatter for Rune Nilson (til venstre), som skal jobbe med Torfinn Borkhus i nytt humorprogram på P1.
Rune Nilson (til venstre) trekker frem P1-programmet Lønsj som sitt karrierehøydepunkt. Her er han avbildet med medprogramleder Torfinn Borkhus.

Rørende lytter-mail

Han trekker også fram kontakten med lytterne som noe av det mest givende gjennom sine år i NRK. 

Ett spesielt minne sitter i.

– Jeg fikk en gang en e-post fra en kar som var sykmeldt, og hadde gått på en ordentlig smell. Men han hadde oppdaget Lønsj, og det ga han en grunn til å stå opp. Han gledet seg til det, og takket meg. Det var rørende, forteller Nilson.

– Så gikk det en stund og det kom en ny e-post. Da gikk det mye bedre for han, og han skulle begynne i jobb igjen. Han ga oss mye av æren for at vi hadde hjulpet han, og løfte han i gang igjen, sier Nilson med tårer i øynene.

– Jeg blir helt rørt hver gang jeg snakker om dette, legger han til med et smil. 

Tilbakemeldingene har også vært rørende og hyggelige fra lytterne denne uken - etter at NRK-exiten først ble omtalt hos Medier24.

– Det har vært mange tilbakemeldinger. Det er nesten sjokkartet, men utrolig stas. Så takk til Medier24 for den, sier Nilson og ler. 

Han understreker at han vil fortelle alle sine fans og lyttere så raskt som mulig når hans nye arbeidssted blir klart i 2024. 

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS