Kari Toft har vært programleder og journalist i NRK siden 1986. Nå gir hun seg.

Programleder Kari Toft slutter etter 37 år i NRK

– Det er veldig rart og vemodig, men det kjennes riktig, sier den tidligere Ut i naturen-programlederen til Medier24.

Publisert Sist oppdatert

Tidligere denne måneden ble det kjent at NRK-ledelsen tror de unngår oppsigelser etter at 80 personer har søkt om sluttpakke.

NRK må kutte over 300 millioner kroner etter at statsbudsjettet ble vedtatt i fjor.

En av dem som har tatt sluttpakke er NRK-profilen Kari Toft. Det bekrefter hun overfor Medier24.

Den tidligere Ut i naturen-programlederen og journalisten søkte før jul, og fikk innvilget og sluttet allerede til nyttår - etter hele 37 år i NRK.

– Det er veldig rart og vemodig, men det kjennes riktig, sier Toft til Medier24.

– Det føles riktig

64-åringen forteller at hun egentlig ikke hadde noen plan om å slutte i NRK før hun ble pensjonist. Men at tanken vokste på henne i kjølvannet av sparetiltakene i NRK.

Etter at Ut i naturen ble lagt ned i 2019 - der hun hadde jobbet i nær 25 år - har nemlig Toft vært reporter i NRK P1+-programmet Holm - som nå skal legges ned.

Det fikk Toft til å telle på knappene.

– Jeg fikk et bra tilbud om å jobbe i NRK P2-redaksjonen, men jeg var ikke innstilt på å bytte til enda en ny redaksjon igjen. Jeg veide litt for og mot, og fant til slutt ut at tiden var inne for å si «tusen takk for meg», sier hun.

Hun innrømmer at det ikke var en enkel avgjørelse.

– Da jeg tok avgjørelsen, så var jeg litt i tvil. Det var en veldig rart avgjørelse å ta. Jeg har identifisert meg veldig med NRK, og det bryter et veldig sterkt bånd, forteller Toft.

– Men så kjente jeg samtidig på at jeg har hatt utrolig mange gode år, flotte arbeidsoppgaver og fantastiske kollegaer i NRK. Det føltes riktig å gjøre det nå, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet

Kari Toft (til høyre) avbildet med sin medprogramleder i Ut i naturen, Hans Christian Alsvik i 2001.

– Et eventyr

Den Elverums-baserte journalisten understreker at hun på ingen måte er en sur og bitter eks-ansatt i NRK.

– Jeg har jobbet i NRK siden 1986 og har vært veldig glad for alle arbeidsårene mine der. Jeg har virkelig vært privilegert med alt jeg har fått lov til å gjøre, sier hun.

På spørsmål om hva hun vil huske best fra årene i NRK, svarer Toft:

– Det har vært så mange forskjellige opplevelser. Jeg fikk blant annet være med på en del av minutt-for-minutt-sendingene. Hurtigruta-sendingen var et eventyrseilas, mens sendingen på Svalbard også var utrolig. Jeg kunne nesten ikke tro det jeg var med på. Det var veldig morsomt, forteller hun.

Toft trekker også frem alle Ut i naturen-årene som en stor opptur.

– Det var blandingen av de månedlige sendingene over mange år, med alle de fantastiske folkene jeg traff og de utrolige naturopplevelsene, sier hun.

Ingen konkrete planer

Toft innrømmet overfor lokalavisen Østlendingen i fjor at hun kjente på stor sorg da Ut i naturen ble lagt ned, men at hun ikke ville surmule og kritisere.

Det gjentar hun overfor Medier24.

– NRK ønsker å få mange seerne inn i spilleren, og må ta mange hensyn jeg ikke vil kritisere dem for, sier hun.

– Men jeg må si det er synd at NRK - som ikke er avhengig av reklame og markedskreftene - ikke kan ta seg råd til å lage programmer fra og om norsk natur. Det er beklagelig, for det er ingen andre som kan gjøre det, sier Toft.

Hun mener oppmerksomheten rundt klima den siste tiden viser at behovet er der.

– Diskusjonen om naturvern og behovet for kunnskap om naturen har aldri vært større. Dette ansvaret bør NRK ta, sier Toft.

Hun forteller at hun foreløpig ikke har noen konkrete planer om hva hun nå skal gjøre.

– Dette kom veldig brått på. Det var bare en uke før juleferien at det ble bestemt, så jeg har ikke rukket å lage noen plan, sier Toft.

Det er likevel noen tilbud som har dukket opp.

– Det er noen som har tatt kontakt med litt forskjellige ting. Jeg er veldig åpen, men jeg har vært veldig privilegert i NRK, sier Toft.

– De siste årene har jeg hatt stor frihet til å jobbe når og hvordan jeg vil. Hvis jeg nå skal gjøre noe nytt, så vil jeg ha litt i pose og sekk når det gjelder frihet, sier hun.

Toft understreker at hun uansett ikke har dårlig tid med en fersk sluttpakke og AFP-avtale i ryggen.

Kari Toft avbildet i forbindelse med et Ut i naturen-program på Svalbard i 2012.
Powered by Labrador CMS