Sjefredaktør i Adresseavisen, Kirsti Husby, sjefredaktør i VG, Gard Steiro, og sjefredaktør i Tidsskrift for Norsk psykologforening Katharine Cecilie

VG-sjefen om rapport som viser 15 prosent redaksjonell påvirkning: – Ikke positivt overrasket

En fersk undersøkelse viser at 15 prosent av redaktørene har opplevd innblanding i redaktøransvaret. Ansvarlig redaktør i VG, Gard Steiro, mener fremtidens utfordringer forholdet mellom eier og redaktør vil bli langt mer komplekst.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag la Norsk Redaktørforening frem den ferskeste redaktørundersøkelsen for 2022 lagt frem under Høstmøtet på Mesh. Temaet for undersøkelsen var forholdet mellom redaktører og eiere, men også redaktører og annonsører.

Et av hovedfunnene er at 15 prosent av ansvarlige redaktører har opplevd problematisk innblanding fra eierne, en eller flere ganger.

Av disse har 15 prosent opplevelser fra det siste året. Det betyr at 2,25 prosent har opplevd problematisk innblanding fra eierne det siste året.

– Ganske stolte

Etter fremleggingen fortalte både eiere og redaktører om sine erfaringer.

Pål Nedregotten og Siv Juvik Tveitnes, konserndirektører i Amedia og Schibsted

Siv Juvik Tveitnes, konserndirektør i Schibsted, og Pål Nedregotten, konserndirektør i Amedia, fortalte hvordan de som eiere opplever forholdet mellom dem og redaktørene.

– Jeg synes vi skal være ganske stolte av disse resultatene. Det er gode resultater som viser at det er en god relasjon mellom norske medier og eiere. Og så er vi privilegerte. Vi er på toppen av pressefrihet i verden, og vi skal være stolte av det, sier Juvik Tveitnes om tallene.

Nedregotten var enig, og påpekte viktigheten av undersøkelsen.

– Det er supert at vi får denne typen undersøkelser. Og tallene dokumenterer at det står ganske godt til med eierrelasjonen, sier Nedregotten.

– Ikke positivt overrasket

På scenen sto også redaktørene. Sjefredaktør i Adresseavisen, Kirsti Husby, sjefredaktør i VG, Gard Steiro, og sjefredaktør i Tidsskrift for Norsk psykologforening Katharine Cecilie Williams fortalte om sine erfaringer.

Williams forteller at hun nok tilhører blant de 15 prosentene som har opplevd påvirkning.

– I fagpressen kan man oppleve press fra eierne som et dagligdags problem, sier hun.

Også Steiro ble spurt om han hadde sagt ifra om en situasjon hvor eierne nærmet seg en grense for innblanding

– Jeg har ikke sagt når noen har nærmet seg, men når de gikk over, svarer han og viser til da konsernsjef Kristin Skogen Lund uttalte at hun «har vært jævlig irritert på den Tangen-saken» i et videointervju med en student.

– Det er det eneste jeg kommer. Men den saken er nå gjennomdiskutert og hun har beklaget, fortsetter Steiro.

VG-sjefen er klar på at tallet på 15 prosent ikke er gode nyheter.

– Jeg ble ikke positivt overrasket og jeg synes 15 prosent er ganske høyt, forteller Steiro.

Han er også klar på at den store utfordringene for fremtidig innblanding i redaktøransvaret ikke nødvendigvis ligger i en telefon fra eierne, men hvordan konsernene og teknologien påvirker dette.

– Det vil bli mer komplisert i fremtiden. Det kan komme gjennom en algoritme som påvirker mer enn tidligere. Hvor fri er du som redaktør hvis det er algoritmene som i større grad styrer utvelgelser på fronten for å optimalisere annonsesalg?, spør Steiro.

– Hva gjør det med redaktørinstituttet når inntekter og kostnader løsrives helt fra hverandre, og de redaksjonelle ressursene styres av brøker, og ikke så mye annet, fortsetter han.

Nedregotten er enig med VG-sjefen at det er de store utfordringene.

– Dette er vi veldig bevisste på. Vi som tar disse beslutningene er vi som har data-avdelingene som jobber med disse problemstillingene. De er bevisste på dette, sier Nedregotten og fortsetter:

– Vil vi gå på en smell på et tidspunkt, mest sannsynlig. Det er en problemstilling som vil tilta i styrke. Man vi må gå inn i dette med noe klare retningslinjer og retningslinjer, sier Nedregotten.

Powered by Labrador CMS