Fredrik Græsvik (til venstre) og Yama Wolasmal landet i Norge fredag morgen.

Fredrik Græsvik og Yama Wolasmal er tilbake i Norge

Korrespondentene ankom fra Afghanistan fredag morgen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Artikkelen oppdateres

TV 2s korrespondent Fredrik Græsvik er tilbake i Norge, bekrefter TV 2 selv.

Nyhetsredaktør i TV 2, Karianne Solbrække, bekrefter også overfor Medier24 at Græsvik er kommet til Norge.

– Sikkerheten til våre folk kommer alltid først, og det har vi jobbet mye med siden det utviklet seg som det gjorde i Kabul. Vi fikk han hjem ved første mulige anledning. Vi har også hatt en veldig god dialog med både UD, forsvaret, NRK og andre internasjonale medier underveis, som til slutt gjorde at han kom seg med flyet, sier Solbrække.

Hun legger til at fokuset også først og fremst ligger på journalistikken.

– Hovedfokuset er å belyse situasjonen til lokalbefolkningen og alle som ikke kommer seg ut. Fredrik har konsentrert seg om å jobbe og formidle når han har kunnet det, og så er det et eget team i TV 2 som har jobbet for å få han hjem.

Til TV 2 sier en nyankommet Græsvik at det var riktig å reise når han gjorde.

– Jeg skulle gjerne vært der lenger og rapporter om det som skjer, men jeg skjønner at TV 2 med det arbeidsgiveransvaret de har ønsket å hente meg ut, sier han.

Også NRKs korrespondent Yama Wolasmal var på flyet som landet i Norge fredag morgen, melder NRK.

-Vi er naturligvis glade for at Yama er tilbake i Norge. Det har vært en krevende og uoversiktlig situasjon og vi har løpende vurdert hans sikkerhet. Og så er vi stolte av den journalistikken vi har levert og den jobben han har gjort fra felt i disse avgjørende dagene for Afghanistan, skriver NRKs utenriksredaktør Sigurd Falkenberg Mikkelsen til Medier24.

Wolasmal snakket med reportere på Gardermoen da flyet fra Kabul landet.

– Jeg valgte å dra til Afghanistan for å jobbe. Det har vært tøft å komme hjem, å gå fra alle de menneskene og skjebnene vi møtte. Det er inntrykk jeg aldri kommer til å glemme, sa han til reporterne.

Begge korrespondentene har vært i Afghanistans hovedstad Kabul den siste uken, men har ikke kunnet kommet seg ut tidligere grunnet sikkerhetssituasjonen.

De har vært i sikkerhet de siste dagene.

Duoen var på det første flyet med evakuerte nordmenn fra Afghanistan, som landet på Gardermoen ved 08.30-tiden, melder NTB.

– Om bord er norske borgere, noen familiemedlemmer til våre lokalt ansatte afghanere og noen andre europeiske borgere, opplyste utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) til NTB torsdag kveld.

Powered by Labrador CMS