Afghansk journalist flyktet fra landet etter historisk Taliban-intervju

Journalisten Beheshta Arghand har flyktet fra Afghanistan etter at hennes TV-intervju med en Taliban-talsmann gikk verden rundt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

– Jeg har forlatt landet fordi jeg, som millioner andre, frykter Taliban, sier journalisten til CNN.

Arghand er nyhetsanker i TV-kanalen Tolo News og intervjuet tidligere i august en høytstående talibaner på direktesendt TV. Det historiske intervjuet fikk stor oppmerksomhet.

To dager senere intervjuet hun den pakistanske aktivisten og fredsprisvinneren Malala Yousafzai, som for første gang snakket på afghansk TV. Malala ble kjent da hun ble skutt av Taliban i 2012.

Tolo News-eier Saad Mohseni sier at Arghands historie ikke er enestående.

– Nesten alle våre velkjente reportere og journalister har dratt. Vi jobber som gale med å erstatte dem. Det er to utfordringer samtidig: Få folk ut og holde operasjonen gående, sier Mohseni.

Arghand sier at intervjuet med Taliban, den første gangen i historien en Taliban-talsmann ble intervjuet på TV av en kvinne, var et vanskelig øyeblikk.

– Jeg gjorde det for afghanske kvinner. Jeg sa til meg selv at en må være den første. Og jeg sa til Taliban-medlemmet: Vi vil ha rettigheter, vi vil jobbe, vi må være en del av samfunnet. Det er vår rett, sier Arghand.

En annen journalist i Tolo News har sagt til NTB at han forsøker å komme seg til Norge fordi han frykter for livet sitt. Journalisten har kone og barn her, men har ikke lykkes i å komme seg ut av Afghanistan.

Powered by Labrador CMS