Snø i Oslo i oktober. Bildet er tatt ikke langt fra kontoret til Medier24, nettopp på grunn av været.

Aftenposten med snøstikk til Oslo: Lagde generator for nordnorske kommentarer

– Jeg hadde et behov for å få kommunisert at vinteren ville komme også i år, sier nyhetssjef Henning Carr Ekroll. 

Publisert Sist oppdatert

 Mandag kom snøen til hovedstaden, og som alltid byr det på trafikale problemer, da mange prøvde seg på snøføre med sommerdekk.

Før helgen publiserte Aftenposten en forutseende artikkel om at snøen nok var på vei snart, og hvordan Oslos befolkning kunne kjenne igjen vinteren. Der får leserne tips om hvordan de kan se ut vinduet, og hva politiet kommer til å si når snøen kommer, og bilistene legger ut på veien uten vinterdekk.

I tillegg hadde de laget en KI-generator for nordnorske kommentarer, da det ofte følger det første snøfallet i Oslo om høsten.

Henning Carr Ekroll, nyhetssjef og journalist i Aftenposten.

Mistenkte at den ville bli relevant

Nyhetssjef Henning Carr Ekroll, som står bak saken, forteller til Medier24 at mediehuset har vært åpne for å gjøre andre ting enn å bare skrive om viktige og seriøse ting.

– Jeg hadde et behov for å få kommunisert at vinteren ville komme også i år. Og så jobbet jeg med saken innimellom andre ting, for jeg hadde en mistanke om at den ville bli relevant på et tidspunkt.

Han legger til at generatoren kom som en idé for å se om det var mulig å lage en generator i ChatGPT.

– Så tenkte vi den kunne produsere noen nordnorske skråblikk på situasjonen, siden vi vet at det er noe som også følger med.

Carr Ekroll forteller at han rømte til Zagreb denne uka, da han visste at det ville bli trafikale problemer, og at politiet ville be folk holde seg unna byen.

– Statistisk sett har snøen pleid å komme i begynnelsen av november. Så hentet vi ut data som dokumenterte at vinteren var et gjentakende fenomen, og at den på et eller annet tidspunkt ville komme.

Og nyhetssjefen forteller at han fikk «hva var det jeg sa»-stemning da han var på vei til Zagreb i dag og leste nyhetene.

– Da så jeg at folk ikke hadde lest saken min grundig nok, og var ute på veiene med sommerdekk.

«Der jeg kommer fra»

– Aftenposten er jo en Oslo-avis, dere gjør litt narr av egne lesere med denne?

– Vi som jobber i Aftenposten er fra hele landet, her er det folk fra Nord-Norge, Vestlandet og Rogaland. Vi har innarbeidet en kultur hvor vi kan le av hverandre. Så hvis noen sier at det regner ut, og det egentlig bare er lett yr, vil noen av oss fra værutsatte steder komme med setningen «der jeg kommer fra» og et passende begrep for været.

Han legger til at han selv kommer fra Rogaland, et sted nesten uten snø.

– Så for meg er det eksotisk at dette er et gjentakende fenomen. Samtidig så er ikke folk i Oslo i stand til å huske det, det tar et par runder med snøfall før det setter seg.

– Aftenposten havnet i hardt vær hos nordlendingene tidligere i høst etter en kommentar om Skjalg Fjellheim. Er dette et plaster på såret?

 – Jeg har ikke sett at Skjalg har kommentert dette ennå. Men en av kommentarene som KI-generatoren kom med, var at Skjalg Fjellheim var på vei nedover med en brøytebil full av kommentarer som skulle lempes utenfor Scotsman, sier Carr Ekroll.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS