Politisk redaktør i Nordlys, Maja Sojtaric og redaktør i Trønderdebatt, Snorre Valen, likte ikke lederartikkelen til Aftenposten lørdag.
Politisk redaktør i Nordlys, Maja Sojtaric og redaktør i Trønderdebatt, Snorre Valen, likte ikke lederartikkelen til Aftenposten lørdag.

Raser mot Aftenposten-leder: – Skadefro fyllerør

Aftenposten-leder skapte raskt reaksjoner og svar fra nord. – Traff ikke, svarer politisk redaktør i Aftenposten. 

Publisert

Lørdag publiserte Aftenposten en leder med tittelen «Beklager, Nord-Norge». Lederen tar for seg tre nyheter for folket i nord den siste uken: 

Jernbanedirektoratets forslag om å skrote Nord-Norgebanen, nedleggelsen av Oslo-baren Scotsman, og det at politisk kommentator i Nordlys, Skjalg Fjellheim forlater bransjen

Med et humoristisk blikk tok lederen for seg de tre hendelsene, og mener det har vært en tung uke i nord, og skriver «Men man må stå han av».

Men kommentaren falt ikke i god jord, og flere kommentatorer gikk ut i mot lederen. 

Dagbladet omtalte kritikken først. 

– Fyllerør

Redaktør for Trønderdebatt, Snorre Valen, spør i en kommentar om lederen var ment som intern humor og ikke ment for publisering. 

«Den er på nivået til en helt middels russeavis fra en skole på Oslo vest på 1970-tallet, og fungerer mer som et oppslagsverk i den typen borgerlig-nedlatende, byarrogante holdninger og forakt for Nord-Norge som en i vår tid trodde var et tilbakelagt stadie i norsk samfunnsdebatt.»

Lederen får også konstituert politisk redaktør i Nordlys, Maja Sojtaric til å reagere. I en kommentar skriver hun at lederen fremsto som skadefro fyllerør fra en forbitret fyr som satt ensom foran en skjerm.

«Hadde den vært skrevet som et signert Facebook-innlegg, hadde jeg rådet vedkommende om å ikke taste i fylla.»

Hun legger til at de slettes ikke er avhengig av deres overlegne kunnskap om barer i Oslo for å drive på med samfunnsbygging og samfunnskritikk i Nord-Norge.

«Vi er kanskje en gjeng stakkars boner som drekk øl på Karl Johan, men vi klarer oss helt fint uten diktat fra dere.»

– Traff ikke

Reaksjonene gjorde at politisk redaktør i Aftenposten, Kjetil B. Alstadheim, lørdag ettermiddag svarte på kritikken i kommentaren «Det skulle bare handle om Nord-Norgebanen. Så ble det bråk». 

Det skriver Alstadheim at ideen bak kommentaren var å skrive i en lettere tone, fordi Nord-Norgebanen var noe Aftenposten hadde gått ut mot flere ganger før. Og at de derfor valgte å ta inn andre nyheter fra landsdelen. 

Han viser også til kommentaren til Valen, og skriver: 

«Jeg har ikke lest middels russeaviser fra skoler på Oslo vest på 1970-tallet, men jeg skjønner jo hvor han vil hen.»

Alstadheim skriver at reaksjonene fra Valen og andre viser at lederen ikke har lyktes med å få frem poengene som var meningen å få frem. 

«Det ble en diskusjon om Aftenpostens forhold til Nord-Norge i stedet for om neste skritt i debatten om samferdsel i nord. Den traff heller ikke på tonen når så mange leser den som arrogant.»

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS