VG ville nekte seerne å fortelle om sjakktrekkene i VM. Misforståelse, svarer mediehuset og fjernet formuleringen

- Det var et ønske fra arrangøren, bekrefter VGTV-sjef Helje Solberg. Men sier det var en misforståelse og intern glipp at vilkåret ble publisert.

Publisert Sist oppdatert

Fredag startet Magnus Carlsens store VM-slag mot Sergey Karjakin i New York - og så langt har de spilt to «uavgjorte» partier.

Sjakk-VM skaper også i år stort engasjement, men i helga kunne det virke som om VG ønsket minst mulig oppmerksomhet om saken:

Alle som fulgte direktesendingen på nett, måtte nemlig godta et vilkår om å ikke publisere noe informasjon om sjakktrekkene før etter at hver kamp var over.

Det vil si at alle fulgte VM måtte akseptere å ikke dele informasjon om sjakktrekkene på for eksempel Facebook eller andre kanaler.

Men da Medier24 i helga kontaktet VG, kom det rask retrett fra redaktør og direktør Helje Solberg i VGTV:

- Dette beror på en misforståelse. Formuleringen skulle ikke vært publisert, og den er nå fjernet. Feil skjer, og dette er vårt eget ansvar.

- Arrangørens ønske

I helga beskrev Solberg dette som en intern glipp og noe som VGTV måtte ta på sin kappe, men på oppfølgende spørsmål fra Medier24 mandag bekrefter Solberg at dette opprinnelig var et ønske fra arrangøren:

- Feilen oppsto fordi det russiske selskapet som arrangerer VM har ønsket å hevde eksklusivitet på den grafiske presentasjonen av trekkene, og anser dette som en del av rettighetspakken.

- De mener dettte er viktig for å kapitalisere på sjakken, og ønsker at andre skal benytte en såkalt widget fra worldchess.com som inneholder et brett med trekkene, samt kjøpsinformasjon, for å få tilgang.

- Men dette er altså ikke noe VGTV «må» gjøre?

- Dette er bakgrunnen, men ikke en unnskyldning - for at feilen hos oss oppsto. Formuleringen var et ønske fra arrangøren, men ikke noe vi er kontraktspliktig til å gjøre. Og det er nå ryddet opp i, sier Solberg. 

Agon tapte søksmål mot Chess24

Bakgrunnen for formuleringen ligger altså ikke i Norge eller hos VG, og bakteppet her er en stor konflikt om retten til å videreformidle resultatene fra sjakkturneringer.

I mars ble det kjent at Agon - selskapet som sitter på rettighetene til VM-turneringen - ville saksøke medier eller andre som videreformidler trekk fra kandidatturneringen i forkant av årets VM. Dette ble behørig omtalt i sjakkmiljøet, på blant annet mattogpatt.no.

Nettavisen omtaler også Norge som et unntak, hvor NRK i samarbeid med VG har kjøpt rettighetene og «får lov» til å publisere dette på egne flater.

Tidligere har sjakknettsteder fått digitale filer for sjakktrekk i sanntid, men dette tok altså slutt med Agons nye linje.

Søksmål ble det også: Mattogpatt.no meldte senest forrige uke at Agon tapte et søksmål mot nettstedet Chess24, der førstnevnte krevde erstatning og hevdet at informasjon om sjakktrekkene var «forretningshemmeligheter».

Og for den som besøker worldchess.com for å se på turneringen, er det fortsatt relativt skarpe vilkår som møter deg på skjermen:

Powered by Labrador CMS