Sjefredaktør i Dagbladet, Alexandra Beverfjord.
Sjefredaktør i Dagbladet, Alexandra Beverfjord.

MENINGER:

Misforstått om medienes rolle

«Det skadelige er å forsøke å pakke inn sannheten», skriver Alexandra Beverfjord i svar til Amund Trellevik.

Publisert

I går publiserte journalist Amund Trellevik en kommentar på Medier24. Her beskrev han hvordan han forsøkte å berolige en leser som hadde kontaktet ham med et spørsmål om hvorvidt det blir krig i Norge.

I kommentaren angrep samtidig Trellevik Dagbladet for å overvinkle Ukraina-dekningen. Begrunnelsen var en artikkel med tittelen «Russland truer Norge».

For ordens skyld: Dagbladet har ikke skrevet at det blir krig i Norge. Men vi har på en systematisk og faktadrevet måte dekket det som er den mest alvorlige sikkerhetspolitiske situasjonen etter andre verdenskrig som landet befinner seg i.

Grunnleggende uenig

Som eksempel på overdekningen, viser altså Amund Trellevik til Dagbladets artikkel «Russland truer Norge». Bakteppet for Dagbladets artikkel var at Russland på en pressekonferanse gikk hardt ut mot Norges beslutning om å skjerpe det norske Forsvarets beredskap.

Artikkelen ble skrevet av noen av de nyhetsjournalistene i Norge som har dekket denne krigen tett. Under pressekonferansen Dagbladet omtalte, uttalte talspersonen for Russlands utenriksdepartement at de har lagt merke til at Norge skjerpet Forsvarets beredskap 1. november, og at «enhver uvennlig handling vil bli møtt med et passende svar».

Amund Trellevik mener altså at dette budskapet burde vært pakket inn. For eksempel ved å skrive «Samme gamle sang fra Moskva». Her er vi grunnleggende uenig med Trellevik i hva som er medias rolle.

Omfattende dekning

Medias jobb er å formidle det som faktisk skjer. Også det som er ubehagelig. Denne uka skrev Sveriges største avis at deres forsvarsmakt nå ruster for krig. Skulle man fulgt Trelleviks retorikk, burde kanskje svenskene heller ha skrevet «ufarlig opprustning».

Dagbladet er blant de mediene som har hatt den mest omfattende dekningen av Ukraina-krigen. Vi har hatt graveprosjekter. Vi har satt ned grupper med tolker, utviklere, designere og journalister for å forsøke å gi folk mest mulig overblikk. Dagbladet har vært inne flere ganger med egne reportere i Ukraina, nå senest i oktober, for å rapportere det som skjer til våre lesere og seere. Vi har intervjuet utallige eksperter, kommentatorer, forfattere og politikere om situasjonen. Og vi har noen av landets beste journalister og kommentatorer på saken.

Fortrengning

Det er interessant å se hvordan enkelte får behov for å legge lokk over fakta når noe er ubehagelig.

For to år siden sto vi i en farlig pandemi. Dagbladet var en av de første mediene som forsto dette alvoret. I februar 2020 hadde Dagbladet oppslaget «Corona er farligere enn influensaen». Våre journalister hadde begynt å jobbe grundig med temaet. De hadde lest seg opp på konklusjonene fra internasjonale forskningsmiljøer.

Aftenposten skrev da at Dagbladets førsteside var farlig for folkehelsen. Altså – det var farlig for folkehelsen å skrive at corona var farligere enn influensa! Bare uker senere ble Norge stengt ned, og vi ble kastet ut i en av de største krisene i nyere tid.

Må jeg også bare minne om hvordan Dagbladet dekket opptakten til andre verdenskrig. Der andre medier var opptatt av å pynte på fakta, var Dagbladet beinharde på å formidle hva Nazi-Tyskland egentlig sto for.

Oppsummert: Vi mener det er fundamentalt galt å pakke budskapet inn, slik Trellevik tar til orde for i sin kommentar. De leserne og seerne som kommer til Dagbladet skal være helt trygge på at vi ikke kommer til å stikke hodet i sanden.

Dette er en avis som har drevet nyhetsformidling siden 1869, og vår linje er – og har alltid vært – at vi skal alltid skal rapportere det som faktisk skjer, også når det er ubehagelig.

———————————————-

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS