TV 2 sjef Olav T. Sandnes

TV 2 innfridde alle kravene som kommersiell allmennkringkaster i 2022

– For første gang i den femårige avtaleperioden oppfyller TV 2 samtlige krav, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.

Publisert Sist oppdatert

TV 2 oppfylte alle kravene som kommersiell allmennkringkaster og får dermed full kompensasjon på 135 millioner kroner for 2022, viser tilsynsrapporten fra Medietilsynet.

Som kommersiell allmennkringkaster skal TV 2 blant annet levere egenproduserte daglige riksdekkende nyhetsprogrammer med base i den sentrale nyhetsredaksjonen i Bergen, norskspråklige programmer for barn og unge og førstegangsvisninger av norsk film og tv-drama.

TV 2 bidrar til å nå de mediepolitiske målene for kommersiell allmennkringkasting og til å styrke det norske mediemangfoldet, fastslår Medietilsynet i tilsynsrapporten for 2022. 

Mediehuset hadde i fjor en bred nyhetsdekning, og nyhetene ble produsert og sendt fra Bergen, slik kravet er i avtalen, skriver Medietilsynet. 

TV 2 har videre etablert en egen enhet med ansvar for redaksjonell innovasjon og for å lage journalistikk som treffer nye målgrupper, spesielt unge.

Totalt har TV 2 investert over 390 millioner kroner i norsk film og tv-drama siden avtalen ble inngått for fire år siden. Allmennkringkasteren har dermed innfridd kravet og vel så det om å investere totalt 250 millioner kroner i løpet av de fem årene avtalen varer. 

– I et globalisert strømmemarked er det viktig at de norske allmennkringkasterne fremmer norskprodusert innhold som reflekterer norsk språk, kultur og identitet og norske samfunnsforhold, sier Velsand.

I 2019, det første året i avtalen, brøt TV 2 i deler av året kravet om å ha nyhetsredaksjonen plassert minst 100 kilometer utenfor Oslo sentrum. 

I de to årene som fulgte, førte koronapandemien og nasjonale pålegg og anbefalinger om hjemmekontor, til at TV 2 brøt lokaliseringskravene.

 Medietilsynet vurderte at hindringene som følge av koronapandemien var utenfor TV 2s kontroll, og fulgte ikke opp bruddene verken ved å avkorte kompensasjonen eller ved å gi sanksjon.

– I 2022 er samfunnet tilbake til normalen, og det er gledelig å konstatere at TV 2 for første gang i avtaleperioden oppfyller alle kravene i avtalen om kommersiell allmennkringkasting, sier Velsand.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS