Ane Hem, rettstegner, forfatter og journalist.
Ane Hem, rettstegner, forfatter og journalist.

Pressepodden:

Dette mener Ane Hem om identifisering av den Tengs-dømte: – Måtte tenke over hva jeg tilfører hvis jeg viser en tegning av ham

Når fotografene blir bedt om å legge bort kameraene, er det Ane Hem som tar opp blyanten. Hun har vært rettstegner i utallige rettssaler.

Publisert Sist oppdatert

Ane Hem er journalist, forfatter og rettstegner.

– Jeg liker veldig godt å tegne i retten, det er det jeg trives best med i alle de tingene jeg gjør. Det er en utrolig behagelig posisjon å ha i en rettssal, for alle andre har en agenda. Min eneste oppgave er å observere så godt jeg kan, og få det ned på et ark, sier hun i Pressepodden.

Nylig fulgte hun saken der en mann i 50-årene er tiltalt for å ha drept Birgitte Tengs. Mannen ble dømt til 17 års fengsel i tingretten, men har anket dommen.

Flere medier identifiserte ham da tiltalen kom, og enda flere gjorde det da han ble dømt i tingretten. Samtidig har flere av mediene i lokalsamfunnet rundt Karmøy per nå latt være.

– Man kan jo forestille seg at man bare hadde brukt navnet hans. Jeg måtte tenke over hva er det jeg tilfører hvis jeg viser en tegning av ham i tillegg, sier Hem.

Hun har tegnet mannen både med og uten ansikt i tegningene hun har levert til NTB.

Hem, som også er journalist, tror norsk presse har godt av å kunne ta seg litt bedre tid og reflektere mer: Om hvilke forestillinger vi har før vi starter på en sak, hvordan det påvirker journalistikken og hvordan vi omtaler det i ettertid.

Første gang hun skulle tegne fra retten i en overgrepssak, hadde hun et tydelig bilde av hvordan overgriperne så ut.

–Men synet mitt på hele saken og hvem de menneskene var var helt annerledes da jeg gikk ut derfra. Det åpner opp et refleksjonsrom å få se et ansikt, se at det er et menneske som går i vanlige klær - det forteller ikke hvem de er, men det åpner et refleksjonrom, sier hun.

I denne episoden av Pressepodden forteller hun mer om balansen mellom bilde og tekst.

Der prater hun også om jobben som nattevakt i TV 2, og hva som skal til for at hun vekker resten av nyhetssystemet midt på natta.

Powered by Labrador CMS