Ann-Kristin Hanssen i fritt fall i tandemhopp i forbindelse med en reportasje om fallskjermhopping i 2009.
Ann-Kristin Hanssen i fritt fall i tandemhopp i forbindelse med en reportasje om fallskjermhopping i 2009.

MENINGER:

Den ene dagen hopper du i fallskjerm, den neste står du ved en brann for deretter å skulle dekke en rettssak

«Birgit Røe Mathisen og Ragnhild Kristine Olsen har helt rett. Vi må slutte å snakke ned lokalavisene – og lokalavisjournalistikk», skriver Ann-Kristin Hanssen.

Publisert Sist oppdatert

Jeg har selv opplevd å få spørsmålet hvorfor jeg er i samme lokalavis fremdeles – og om det ikke er på tide å rykke opp.

Underforstått burde jeg søkt på og fått en redaktørjobb eller en journalistjobb som har høyere status enn det mange mener at lokalaviser har.

Jeg begynte i Fremover som vikar 1. oktober 1996. Da må jeg være ærlig å si at det ikke var noen plan å bli værende. Verken i Narvik eller i Fremover.

Min plan den gang da var å få jobb i Finnmark. Det var flere grunner til det. Jeg hadde praksisen min i NRK Finnmark i Vadsø og stortrivdes der. Dessuten fristet det å få redusert studielånet med 16.000 kroner i året og ha lavere skatt.

Etter 3–4 år i Finnmark, var planen å flytte til Trondheim, Bergen eller kanskje Kristiansand. Oslo har aldri stått på min ønskeliste. Men så møter du ditt livs kjærlighet. Så får du fast jobb, du trives og bygger et liv – og så blir du.

Jeg synes livet i en lokalavis er morsom, krevende og svært variert. Jeg kan ha tre saker på blokka når dagen starter, men kan ende opp med å levere noe helt annet.

For i en liten redaksjon må man kaste seg raskt rundt når noe skjer. Du må like å møte alt fra barn som har funnet den første vårblomsten til statsministeren eller kronprinsen.

Den ene dagen hopper du i fallskjerm (bokstavelig talt), den neste står du ved en brann for deretter å skulle dekke en rettssak.

Jeg har i disse årene fått mange muligheter jeg neppe ville fått i en større redaksjon. Jeg har hatt ansvar for å dekke flere kommuner. Jeg dekket helse tett i flere år. I 11 år var jeg nettansvarlig og var med på å bygge opp nettavisen fra en sak per dag til at nett i dag er vårt hovedprodukt.

I flere år eide Fremover en lokalradiostasjon, og da hadde jeg radiosendinger. I dag lager jeg podkast. Jeg leverer jevnlig videoer – og tar bilder.

Jeg har fått gå på mange kurs i den tiden jeg var nettansvarlig først i A-pressen og også i Amedia.

Jeg har hele tiden fått utvikle meg faglig – og selv etter så mange år er det få dager på jobb jeg vil kalle for kjedelige. I alle disse årene, med noen få unntak, har jeg trivdes veldig godt.

Så er det vel sånn i alle jobber, at man i perioder er lei og har lyst til å gjøre noe annet. Men det går fort over.

Jeg fikk også muligheten til å være hospitant i Faktisk.no i fire måneder, og fikk da et lite innblikk i Oslo-bobla.

Verden ser faktisk veldig annerledes ut fra Oslo enn fra Narvik – og det er en grei erkjennelse. Og lærdom.

Jeg har også fått tillit og flere verv i Norsk Journalistlag. Disse vervene gir litt luft under vingene, mye lærdom om hvor skoen trykker i ulike deler av Norge – og gir også merverdi fordi jeg tar med meg kunnskap og ideer hjem.

Husk også at lokalaviser avslører mange kritikkverdige forhold, små og store. Noen når ikke opp i riksmediene – andre saker blir fanget opp og sitert i riksmediene.

Det å jobbe i en lokalavis er også spesielt fordi nesten hele byen vet hvem du er. Mange har en mening om deg, på godt og vondt.

Det som er bra at det er lett for folk å ta kontakt – siden de vet hvem du er.

Det å jobbe i en lokalavis er mye morsommere og mye mer lærerikt enn ferske journaliststudenter trolig ser for seg – og det å jobbe i Nord-Norge er også mye mer spennende enn mange i Oslo-gryta tror.

Det er gjentatt til det kjedsommelige – men blir ikke mindre sant av den grunn: Det er faktisk i denne landsdelen at mye av velstanden i Norge skapes.

Og så må også redaktørene, styrene og konsernene ta inn over seg at lønn betyr mye når ferske journalister skal ut i jobb.

Nå vil ikke høyere lønn løse alle rekrutteringsutfordringene – men et blikk på lønnsstatistikken til nordnorske mediehus viser tydelig at her bør det være rom for en betydelig økning i lønnen i flere mediehus i landsdelen!

Jeg håper flere tør å se mot nord og mot lokalavisen. Ta sjansen og bli positivt overrasket. For jeg synes helt ærlig at jeg har verdens beste jobb!!!

———————————————-

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS