VG publiserte 3. desember en sak der Brita forteller om hvordan hun lever for å spare penger.

MENINGER:

Selvsagt skal VG fortelle om Brita

«VG har fått en rekke positive reaksjoner på reportasjen, men flere er også blitt provosert.», skriver Eirik Vale Frogner.

Publisert

I et leserinnlegg i Medier24 reagerer AAP-mottaker Anniken Eidem på VG-artikkelen «Derfor lever ikke Brita på krita».

Poenget med saken er å vise hvordan aleneforsørger Brita får det til å gå rundt i hverdagen på et stramt budsjett, og samtidig inspirere andre.

VG har fått en rekke positive reaksjoner på reportasjen, men flere er også blitt provosert.

En av dem er Anniken Eidem. Hun reagerer på at VG publiserte artikkelen under tematittelen «De nyfattige:». Vi setter pris at journalistikken vår skaper reaksjoner og debatt, men ønsker å komme med noen presiseringer.

«De nyfattige» er et begrep som i 2022 i stigende grad er blitt brukt i sosiale og redaksjonelle medier, i takt med folks opplevelser av prisstigning, renteheving og økte strømpriser.

Da reportasjen ble publisert sist lørdag, var begrepet «nyfattige» ikke nevnt verken i tittel, ingress eller på VG-fronten.

Men det er riktig at ordet ble brukt som emneknagg i den søkbare tittelen, og som gjennom deler av helgen fulgte saken i Google-søk og som deletekst i sosiale medier.

Da vi så at flere ga uttrykk for at de opplevde begrepsbruken som provoserende, fjernet vi det, – fordi vi ønsket at fokuset skulle være på Britas historie og ikke på ordet «nyfattige».

Påstanden om at VG har endret et sitat i saken stemmer imidlertid ikke.

Brita skal visstnok ikke oppfylle «fattigdomskriteriene». Faktum er at tall fra Kirkens Bymisjon viser at Brita, som enslig forsørger med to barn, ligger helt på grensen til lavinntekt.

Det er uansett ikke graden av fattigdom som styrer VGs redaksjonelle valg.

Vi mener at vi i denne reportasjen har gitt et ærlig og usminket innblikk i hverdagen til en driftig og løsningsorientert alenemor som får en stram økonomi til å gå rundt i hverdagen – og som kommer med sine økonomiske tips og råd til leserne.

Brita er bare en av en rekke mennesker VG har møtt og skrevet om de siste månedene – hver og en med sin egen opplevelse av fattigdom og nye økonomiske utfordringer.

De historiene tar VG på alvor og det vil vi fortsette med.

———————————————-

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS