Taliban-sjefen Amir Mohammed Mohammed testet ambassadørens romaskin. PÅ OPPDRAG FOR: AftenpostenFINANSIERT AV: Aftenposten

Dette er Årets bilde 2021: Se alle vinnerne her

Afshin Ismaeli er vinner av årets bilde.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

Pressefotografenes klubb (PK) gjennomførte utdeling av Årets bilde - og tilhørende priser fredag kveld.

Se alle vinnerne og bildene under.

Se video av årets vinner under

Årets bilde:

Afshin Ismaeli, Romaskin

Juryens begrunnelse:

«Årets bilde er et symboltungt bilde i verdensklasse. Vi er inne i den norske ambassaden i Kabul, hvor Taliban plutselig har blitt seierherrer etter tjue år med en kostbar krig. Romaskinen må ha stått der fordi det var for farlig for diplomatene å trene ute. Nå sitter Taliban der og leker, med kalasjnikoven sin. Bildet summerer opp året som har gått og tiden vi er i. Det er så absurd. Det er så sterkt. Det er så totalt sykt å se på».

Øvrige vinnere:

Nyhet Norge: Javad Parsa, VG, Artins siste reise.

Nyhet utland: Christian Belagaux, Polen

Dagligliv i Norge: Eirik Brekke, Skoletest

Sport Nyhet: Jon Olav Nesvold, Rekordsjokk

Sport reportasje: Martin Slottemo Lyngstad, De Olympiske Virusleker

Klima og miljø: Paul S. Amundsen, Flom

Portrett: Andrea Gjestvang

Åpen klasse: Mona Ulriche Schanche, Selvmordsforsøk01

Dokumentar: 1. plass - Matthis Kleeb, Moria

Dokumentar Utland: Kyrre Lien, Arsal

Årets nykommer: Still good

Video

Videoreportasje / dokumentar: Rein og vind

Hanna Johre, frilans

Juryens begrunnelse:

«Filmen om Leif Arne Jåma skildrer et aktuelt tema med en av norgeshistoriens største skampletter som bakteppe. Uretten og utenforskapet han føler på er til å kjenne på kroppen».

«Bidraget skiller seg tydelig ut ved tidvis svært god bruk av virkemidler. Den sterke og truende lyden av vindmøllene i kontrast med stille landskapsbilder skaper kontrast og dynamikk som vitner om at innsender har god forståelse for hvordan og hvorfor hun formidler historien. Denne fintfølelsen skaper både begeistring og forventning, og juryen gleder seg til å følge med videre. Juryen hadde gjerne sett at innsenderen hadde våget å gå enda lenger på den veien hun har begynt på, for eksempel ved bruken av stillhet som virkemiddel. Nærheten og sårbarheten i naturen blir svært tydelig når vi får tid til å kjenne på det».

Nyhetsvideo: Taliban stanser vitnemålsutdeling for kvinner

Amanullah Azimi og Yama Wolasmal, NRK

Juryens begrunnelse:

«Måten denne nyhetssaken er skildret på, gjør den til noe utover det vanlige. Med bevæpnet Tailban til stede klarer reporterne å få tilgang og har gjort et særs godt forarbeid ved å få tilgang og posisjonere seg i forkant».

«De viser saken fra flere sider med enkle virkemidler. Med god kulturforståelse oppfatter de nyansene i det som foregår, og hvordan hendelsen etter hvert endrer karakter og utfall. Saken kan i utgangspunktet virke liten, men gjennom å observere aktørenes mimikk og reaksjoner avslører teamet brutte løfter og gir oss viktig innsikt i maktforholdene i Afghanistan i dag».

Powered by Labrador CMS