Her er lønnstoppen i NRK: 73 ansatte tjener over 1 million kroner - langt over snittet for norske redaktører

- God inspirasjon til lønnsoppgjøret, sier klubbleder. Sjekk hele lista her.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

– Disse 73 personene utgjør cirka to prosent av våre ansatte, og vi er landets største mediebedrift med 3500 ansatte. Jeg mener den lista egentlig bekrefter at vi har et ganske moderat lønnsnivå i NRK.

Det sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen om lista Medier24 i dag kan presentere, over hvor mange ansatte i bedriften som tjener over 1 million kroner. 

– Vi er offentlig finansiert, så vi skal ikke være lønnsdrivende eller lønnsdannende for bransjen. Men vi er selvsagt i en konkurranse både globalt og med andre mediebedrifter, som gjør at det må være mulig å rekruttere, sier Eriksen. 

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.
  • Les hele intervjuet med NRK-sjefen lenger ned i saken.  

 

Langt over redaktørsnittet

På forespørsel til NRK har vi altså fått innsyn i og oversikt over alle ansatte som har over 1 million kroner i lønn.

Med få unntak er dette ledere som ikke får overtidsbetaling, noe som vil si at dette er deres samlede lønn. De fleste på lista er redaktører eller andre redaksjonelle ledere. 

Og oversikten viser at det er 73 medarbeidere i NRK som har et sjusifret beløpet i lønn.

Snittet for disse er 1,2 millioner kroner, og halvparten av dem ligger mellom 1 og 1,1 millioner kroner.

Men det er - som omtalt i vår sak forrige uke - også ni medarbeidere med over 1,5 millioner i lønn. Her troner naturlig nok kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen øverst, med 2,9 millioner kroner i lønn.

De 73 best betalte tjener forøvrig langt mer enn snittet i bedriften. For de 1500 NJ-organiserte i NRK var den gjennomsnittlige fastlønn i fjor på 538.790 kroner. 

Men hvor mye er egentlig 1 million kroner?

Det fins av naturlige årsaker ingen bedrifter som kan sammenlignes med NRK, men ser vi på snittet for norske redaktører tjener disse 73 godt. 

  • En gjennomsnittlig redaktørlønn i Norge var i fjor på 884.754 kroner, viste en undersøkelse for Norsk Redaktørforening.
  • Snittet for enledere var på tett oppunder 1 million kroner, mens sjefredaktører ligger på noe under 900.000. Mellomledere i mediebransjen hadde et snitt på 850.000 kroner.
  • Her er det som kjent store skiller fra lokale medier til de største mediehusene. Snittet for lokale mediehus er på 750.000 kroner. Men også for nasjonale mediehus tjente redaktørene (herunder både toppsjefer og mellomledere) i fjor i snitt bare rett over 1 million kroner.
  • Med andre ord tjener over 70 NRK-ansatte mer enn snittet for de fleste norske redaktører.
  • ...og de tjener alle mer enn for eksempel en stortingsrepresentant, som får en årlig godtgjørelse på 928.602 kroner.

For ordens skyld: Dette er en oversikt over fastlønn. Det kan være redaksjonelle medarbeidere som tjener under 1 million i grunnlønn, men som etter overtid og variable tillegg tjener et sjusifret beløp i samlet lønn.

 

LLAs generalsekretær Rune Hetland sammen med lokalavisredaktørene Roar Osmundsen, Tomas Bruvik og Hilde Eika Nesje.

LLA: Det er verdt å følge med 

Rune Hetland er generalsekretær i Landslaget for lokalaviser (LLA), som organiserer over 100 norske lokalaviser.

Han sier til Medier24 at han ikke har 100 prosent oversikt over lønnsnivået hos sine medlemsbedrifter, men:

– Èn million kroner høres ut som langt over det vanlige nivået hos våre medlemmer, konstaterer Hetland. 

-  Det er stor konkurranse om de flinkeste folkene og det er mange dyktige ansatte i norske lokalaviser. Jeg hører ikke at NRK er et stort problem, men hvis lønnsforskjellene blir veldig store, så vil det kunne bli et mye større problem, sier han og fortsetter:

– Hvis alle sliter, men NRK fortsatt har gode rammevilkår, så er det klart at man må følge med. Det er en interessant problemstilling og det er greit å følge med på hvordan det utvikler seg.

VG-sjef Gard Steiro deltar hyppig i debatten om NRKs dominans, og spøkte før sommeren med at han kunne jo starte rekrutteringsbyrå - i forbindelse med omtalen av alle som hadde gått fra Akersgata til Marinelyst. 

Lista over NRKs 73 best betalte medarbeidere kommenterer han slik:  

- Jeg unner flinke folk bra lønn. Når flere milliarder lisenskroner kommer inn på konto hvert år, har man jo mer enn nok penger til både å kjøpe dyrt og betale godt.

Richard Aune er leder for NRKJ, som organiserer journalistene. Her utenfor Marienlyst i Oslo.

- Personlig er jeg mer opptatt av NRKs profil, konkurransevilkår og innvirkning på mediemangfoldet enn hvor mange rådgivere som tjener over millionen, sier Steiro. 

De ansatte blir inspirert

Richard Aune er leder for Norsk Journalistlag i NRK. Han ble ikke overrasket over at det var så mange på lista med millionlønn.

– Det viser at NRK har både evne og vilje til å gi konkurransedyktig lønn, så får vi håpe at det ikke bare gjelder sjefer, men også medarbeidere i NRK. Der har man til nå ikke en konkurransedyktig lønn.

Denne grafen bruker NRKJ jevnlig som dokumentasjon på avstand til resten av bransjen.

– Ble du overrasket over antallet?

– Jeg har ikke reflektert tidligere over hvor mange som ville stått på en slik liste. Jeg blir ikke sjokkert over den listen, men jeg registrerer at de gir en konkurransedyktig lønn - noe de ikke gjør til oss ansatte.

- Vi ligger 112.000 kroner bak snittet av de 11 store i bransjen, og vi har mye å ta igjen. Så dette er en god inspirasjon til et oppgjør til våren, som vi har store forventninger til.

– Ingen har bedt om at vi skal være lønnsledende, noe disse lederlønningene heller ikke er. De er jo milevis unna hva de største konsernene har, så jeg har ikke noe problem med at disse skal ha konkurransedyktig lønn, men jeg har problemer med at vi andre ikke har det, sier Aune. 

Og gjentar sitt budskap fra «forrige uke»: 

– Det er viktig for oss at vi ikke får Schibsted-tilstander i NRK hva gjelder lederlønninger, men det er vi heller ikke i nærheten av å ha. Det er klokt at man har en viss edruelighet på lederlønningene i NRK.

LES OGSÅ:

Bård Folke Fredriksen (nummer tre fra høyre) - her under seremonien og grunnstensnedleggelsen for det nye Nasjonalmuseet i 2016.

Kulturdepartementet: Lønna må være moderat

Medier24 forespurte i går Kulturdepartementet om de har noen tanker rundt lønnsnivået i NRK.

Statssekretær Bård Folke Fredriksen (H) kommenterer ikke lønnsnivået i detalj, men understreker at NRK må «legge vekt på moderasjon»: 

– Staten som eier er opptatt av at lederlønningene i selskaper med statlig eierandel skal være konkurransedyktige, men ikke lønnsledende. Det skal legges vekt på moderasjon.

- Departementet forutsetter at NRK forholder seg til retningslinjer for lønn og annen godtgjørelse til ledende ansatte i foretak og selskaper med statlig eierandel. Utover det må NRK som et aksjeselskap selv svare for lønnsfastsettelsen blant sine ledere, skriver Folke Fredriksen i en uttalelse. 

Sjefredaktør John Arne Markussen i Dagbladet.

- Løvaas, her er dokumentasjon!

Dagbladets sjefredaktør og direktør John Arne Markussen er blant dem som jevnlig har kritisert NRKs dominerende posisjon, og forrige uke også kommenterte lønnsnivået ved flere enkeltansettelser i vår.

Markussen mente det var tegn til at NRK nå «er i ferd med å bli lønnsledende».

Hans mediehus merker konkurransen på flere måter: Både i kampen om de beste hodene og ikke minst om leserne. Denne uka kom også lesertall som viser at NRK.no har passert Dagbladet.no i antall lesere på nett.

Når Markussen får presentert lista over de 73 NRK-ansatte som tjener over én million kroner, blir Dagblad-sjefen overrasket:

- Den er lengre enn jeg trodde, sier han. 

Mens Kulturdepartementet over kommenterer millionlønningene nøkternt, spiller Markussen ballen nå videre til Høyres stortingspolitiker Kårstein Løvaas. Sistnevnte uttalte til Kampanje forrige uke at påstandene om høye lønninger «må dokumenteres»

- Han etterlyste dokumentasjon på at det har skjedd noe med NRKs lønnsnivå. Her får han det – en liste som dokumenterer det øvre lønnsnivå i bedriften.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i NRK. Her fra sitt kontor på Marienlyst i Oslo.

- Løvaas bør også merke seg reaksjonen fra journalistenes fagforening om at lønnsutviklingen bør få betydning for lønnsoppgjøret. Generelt ligger nok ikke lønnsnivået i NRK høyt, men vi ser jo at det har skjedd noe på det nivået vi her snakker om, sier Markussen.

 

 

NRK-sjef: - Dette kan virke mye, men hvis man går inn i tallene, så mener jeg at det er moderat

Medier24 møtte denne uka kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen hos NRK på Marienlyst i Oslo for å kommentere lønnsnivået og lista over de 73 ansatte som tjener mer enn én million kroner. 

Ifølge Eriksen er fellesnevneren på mange av de 73 på lista er at de har et betydelig ansvar, gjerne personalansvar for flere hundre mennesker.

Kringkastingssjefen påpeker også at mange er rett over millionen:

– Det er jo bare meg og et par andre som ligger betydelig over.

– For de som leser dette, kan dette likevel framstå som mange og godt betalt. Hva vil du si til dem?

– En million kroner er selvsagt en god lønn, men det har sluttet å være en sensasjon å bo i en millionvilla og ha millionlønn i Norge i 2017. Det er det ganske mange som har. På dette nivået må vi balansere mellom å kunne rekruttere, men ikke være lønnsledende, og samtidig sørge for at vi har rimelig gode betingelser.

– Hvis vi ser for eksempel på Statens lønnsregulativ, ligger disse høyt oppe i «øvre sjikt» der. Hvilke tanker gjør du deg rundt det?

– NRK er et aksjeselskap, og hvis du sammenlikner oss med andre selskaper som staten eier, som for eksempel NSB og DNB, så tror jeg ikke vi ligger høyere. Men det er høyt hvis man sammenlikner med forvaltningen. Jeg tror én million er på avdelingsdirektør / ekspedisjonssjef-nivå. Jeg synes vi står godt i opp mot det, sier han og fortsetter:

– Vi har ingen spektakulære utslag, slik man har sett fra andre land, som BBC i England. Her følger det ikke kjendisstatus, men personalansvar. Det er jeg glad for.

NRK-sjefen mener man også må «gå inn i tallene», og ikke bare se på overskriften og antallet millionlønninger: 

– Jeg synes ikke at 73 personer som tjener over én million er et uttrykk for frie tøyler og at vi er grenseløse. Jeg er veldig opptatt av at vi skal holde et rimelig nivå. Når man sier at 73 personer i NRK tjener over en million, så kan det virke mye, men hvis man går inn i de tallene, så mener jeg at det er på et moderat nivå, sier han. 

- Viktig at vi er åpne

– Forrige uke fikk dere kritiske kommentarer fra Dagbladet, TV 2 og VG for lønnsnivået når dere rekrutterer. Hva tenker du om denne typen kritikk?

– Jeg unner folka den lønna de får, og for oss er det viktig å være åpen om dette. Jeg konstaterer at det er litt vanskelig å sammenlikne lønningene i NRK med andre mediebedrifter som ikke er like åpne som oss. Men det får være opp til dem.

– Bør medielederne som kritiserer dere være mer åpne selv om lønnsnivået?

– Jeg tror det alltid er en fordel for mediebedriftene å være så åpen som mulig. Hvis man mener at NRK er lønnsledende, så må man sammenlikne med tilsvarende stillinger hva gjelder ansvar. Mitt inntrykk er at det ikke er det. De nyansatte jeg snakker med kommer ikke hit på grunn av lønna, men på grunn av jobben.

– Blir du irritert over lønnskritikken?

– Når jeg hører folk i bransjen si at vi er i ferd med å bli lønnsledende, uten å ha fakta i orden, så blir det bare synsing. Da kan jeg bli litt irritert. Men NRK er finansiert av lisensbetalerne, og pengene vi får skal vi bruke på en god måte. Jeg opplever at NRKs posisjon blant folk flest er veldig god, sier han.

– Vi må selvsagt tåle å være gjenstand for en diskusjon både om ressurssituasjon og hvordan løser oppdraget. Og den beste medisinen mot det er en størst mulig grad av åpenhet og det å utføre oppdraget bra. Vi har ingen ønske om å begrense denne debatten - heller tvert imot.

– Også er det mitt ansvar å forvalte lønnsnivået i NRK - ikke John Arne Markussen sitt. Derfor må jeg ta noen andre hensyn enn han. Og det er slik det er.

LES OGSÅ: 

-

Powered by Labrador CMS