Astrid Dalehaug Norheim gir seg som nyhetsredaktør i Dagen.
Astrid Dalehaug Norheim gir seg som nyhetsredaktør i Dagen.

Dagens nyhets­redaktør slutter i avisen - blir reportasjeleder for SUJO

Astrid Dalehaug Norheim melder permanent overgang til Senter for undersøkende journalistikk.

Publisert Sist oppdatert

(FLESLAND): Astrid Dalehaug Norheim gir seg som nyhetsredaktør i avisen Dagen.

Nå går hun til Senter for undersøkende journalistikk (SUJO), der hun skal være med å bygge opp Universitetet i Bergens nye erfaringsbaserte master, og også være reportasjeleder.

Hun jobbet i SUJO i en 50 prosent prosjektstilling som nettopp reportasjeleder frem til juni i år.

– Jeg har vært i Dagen i ni år og fått gjøre veldig mye spennende der. Nå er jeg klar for å gå videre og jobbe med det jeg alltid har brent for, som er kompetanseheving blant journalister, sier Dalehaug Norheim til Medier24.

Og legger til:

– Behovet er enormt i bransjen, og det håper jeg at jeg kan være med å dekke.

– Hvorfor mener du at journalister trenger denne utdanningen?

– I dagens mediemarked er det stort behov for faktabasert journalistikk. Journalister og reportasjeledere må ha kunnskap for å kunne drive gjennom små og store prosjekter, sier Dalehaug Norheim.

Kjemper mot «fake news»

Dalehaug Norheim er også storfornøyd med at Senter for undersøkende journalistikk nylig er blitt tildelt to millioner kroner i statsbudsjettet.

– Jeg fikk litt gledessjokk under Trettebergstuens tale torsdag. Jeg ante ikke at hun hadde med seg to millioner til SUJO på statsbudsjettet. Det var en stor dag. Det er viktig for at vi skal kunne jobbe med undersøkende journalistikk i flere redaksjoner.

På spørsmål om hva hun er mest fornøyd med å ha fått til i løpet av sine ni år i Dagen, peker Dalehaug Norheim på flere ting.

– Vi har profesjonalisert og bygget opp en veldig god stab, der vi spiller en mye større rolle i Kristen-Norge og i samfunnet for øvrig.

– Så har vi også blant annet drevet kompetanseheving hver onsdag morgen i fire år. Vi har gjort det nesten 200 ganger, sier den avtroppende nyhetsredaktøren.

– En strukturell skvis

– Hva vil du savne mest med å jobbe i Dagen?

– Folkene, og det å være ute å lage saker selv av og til, svare Dalehaug Norheim.

– Hvilke utfordringer står en avis som Dagen overfor i de årene som kommer?

– Vi er en liten og konsernfri avis. Veldig mye av utviklingen skjer innad i konsernene, så det er en strukturell skvis. Journalistisk har vi de samme utfordringene som mediene for øvrig, fake news og konspirasjonsteorier.

– Dessverre har dette også stort nedslagsfelt i kristenheten. Man skulle tro at man hadde alle muligheter for å være godt vaksinert mot det, men internasjonalt ser vi at det er et stort problem, og vi ser også noe av det samme i Norge, sier Dalehaug Norheim.

Powered by Labrador CMS