Stein Morten Lier fra Avhørt ble intervjuet av NRKs Gry Veiby under Radiodager

– Vi ga Jonas et løfte, vi skulle finne ut at dette

Podkasten Avhørt har hatt stor suksess etter drapet på Jonas Henriksen: Men suksessen har en ettersmak

Publisert Sist oppdatert

(ULLEVAAL STADION): Under Radiodager på Ullevaal Stadion møtte Stein Morten Lier og Lars Christian Nygaardstrand fra podkasten Avhørt. De fortalte om hva som skjedde da podkasten havnet i midt i en draps­etter­forskning, etter drapet på Jonas Henriksen i august.

Teamet intervjuet Henriksen bare dager før han ble drept, i forbindelse med hærverk og trusler mot Henriksen.

Lier forteller at det ikke var en prioritert sak for dem.

– Det var en rar sak. Men vi bestemte oss for å dra opp dit og få historien. Og da vi forlot han lovet vi at vi skulle finne ut av det. Og det ble ikke noe mindre viktig da han ble drept, forteller Lier.

– Ettersmak

Bare dager etter at Henriksen ble funnet drept, publiserte Avhørt den første episoden med intervju av Henriksen, etter at skaperne hadde snakket med familien. 

De neste dagene kom det flere episoder på rad.

– Det var en maratonøvelse å lage tre episoder på en uke. Det var voldsom interesse og det var et press fra andre medier, forteller Nygaardstrand.

I tillegg hadde skaperne løpende kontakt med politet på flere måter. Alle ble avhørt, og de ga blant annet råmaterialet fra intervjuene med Henriksen til politiet.

– Og det er noe vi aldri gjør. Vi kontaktet politiet tidlig og stilte oss til disposisjon. Men der var de ikke interessert i starten, sier Nygaardstrand.

Podkasten suste rett til topps på podtoppen da episodene om Henriksen ble sluppet.

Duoen ble spurt av intervjuer Gry Veiby om hva de tenkte om å få suksess av noe som var en tragedie for andre.

Gry Veiby fra NRK intervjuet skaperne av podkasten Avhørt under Radiodager

– Det gir en ettersmak på suksessen, det er ikke noe hyggelig. Men vår intensjon var aldri det, vi ville fortelle om det politiet ikke tok tak i, det som hadde skjedd med Jonas.

– Har latt være å publisere

Duoen fortalte at de har fått inn mange tips fra folk som ikke ønsker å kontakte politiet.

De ble spurt om hvorfor de er rette instans.

– Vi spør alle som kommer til oss om de har gått til politiet. Og hvis de ikke har det, eller ikke ønsker det, spør vi om vi kan viderebringe informasjonen videre. Det har ikke vært noen tilfeller hvor noen har de har nektet oss det, sier Lier.

De ble også spurt om de ødelegger for politiets etterforsking med all informasjonen de sitter på. Blant annet publiserte de et intervju med en av de som nå er siktet i saken.

– Det er han selv som sier at han har politiet etter seg. Og da politiet gikk ut og refset oss for det intervjuet, hadde vi jo allerede spurt de. Og det er mye vi har latt være å publisere, sier Nygaardstrand.

– Tråkket feil 

Podkasten havnet også i hardt vær underveis, da de kom med informasjon i en av podkastene som ikke var riktig, og knyttet den ene mistenkte opp mot en forsvinningssak.

– Vi tråkket feil der. Men det oppdaget vi etter bare noen timer. Og jeg gikk ut i avisen og beklaget, i tillegg til at vi redgjorde for det i neste episode. Vi hadde flere uavhengige kilder på det. Men vi tar kritikk på at vi ikke sjekket om kildene hadde hørt samme rykte, sier Lier.

Lars Christian Nygaardstrand fra podkasten Avhørt under Radiodager

Og duoen forteller at de har følt et eierskap til saken.

– Vi ga Jonas et løfte, vi skulle finne ut at dette. Men det betyr ikke at vi har kastet ut nyheter med en gang. Det er mye info vi har sittet på og sitter så som vi ikke har gått ut med. Sjalusimotivet som VG gikk ut med, hadde vi visst lenge, sier Lier og legger til:

– Det har aldri vært viktig for oss å være først.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS