Etter flere utbrudd av både det sørafrikanske og det britiske mutantviruset i Bergens-regionen, ble det i helgen satt inn strenge tiltak, og både Bergen, Ulvik og Kvam ble stengt ned.
Dette får igjen konsekvenser for mediehusene i Bergen og omegn.
– Drittlei hjemmekontor
Sjefredaktør i Bergensavisen, Sigvald Sveinbjørnsson, som selv sitter på hjemmekontor, synes nedstengingen er trist.
– Dette er forferdelig kjedelig. Folket begynner å bli drittlei hjemmekontor nå. Plutselig ser 2020 ut som et ikke fullt så ille år, sier han til Medier24.
Han forteller at avisen har hatt mer eller mindre hjemmekontor siden mars, men at de har hatt rulleringer på folk på kontoret.
– Nå er det kun desken som sitter på kontoret, mens alle andre er hjemme.
Han legger til at det har gått bra å dekke situasjonen og de store endringene.
– Vi har veldig flinke folk, som er mye ute og er tett på situasjonen. Og det vises i tallene. I forrige uke hadde vi fjerde ukesrekord på rad i pluss-lesing, det til tross for at det meste av stoffet i helgen var åpent, forteller han og legger til:
– Vi gjør så godt vi kan for å holde spaltene åpne og medarbeiderne friske. Og så følger vi løpende råd og pålegg fra kommunen.
– Har telt dager
En avis som er enda tettere på mutant-utbruddet, er Avisa Hordaland. Redaktør Geir Geitle forteller til Medier24 at det er en krevende situasjon.
– Flere av de som jobber hos oss bor i Ulvik og nabobygden. De står midt oppi det verste, så det er utfordrende. De må møte folk ute på gaten, og det må passes veldig nøye på, sier Geitle.
Han forteller at da de første meldingene om utbrudd kom for halvannen uke siden, visste de ikke rekkevidden av hva som holdt på å starte opp.
– Så utviklet det seg kraftig, da vi skjønte at det var et mutert virus. For min del betydde det å sette seg ned å telle dager, når var det de som bor i Ulvik sist hadde vært på kontoret. Vi ble redde for at det skulle gå skikkelig galt, sier han og forklarer at de har hatt delvis hjemmekontor tidligere, med rullering.
– Jobben er vanskelig nok, om vi ikke får dette på toppen med smitte internt. Men nå har vi telt oss fram til at vi er sikre, det har gått mange nok dager, forteller han, og sier de gjør det de kan for å ivareta smittevern.
– Vi jobber i et ganske nedstengt område. Men vi prøver å så godt vi kan å ikke ta noen sjanser når vi er ute, sier Geitle.
Problemer for trykkeriet
En annen utfordring lokalavisen på Voss møter, er på trykkeriet.
– Vi har trykkeri i samme bygg, og der skulle vi i utgangspunktet hatt et næringslivsmagasin som innlegg i avisen denne uka. Det må gjøres manuelt, og blir vanligvis gjort av skoleungdommer. Det må 12 ungdommer til for at det skal gå opp, og det er strengt umulig nå, forteller han og sier de har utsatt magasininnlegget til neste uke, i første omgang.
Men Geilte forteller at avisen også har opplevd enorm oppgang i lesertall.
– Tallene er tett opp mot det beste vi noensinne har hatt. Folket tørster etter informasjon i disse dager, sier han.
Vil unngå smitte over dørstokken
Også på NRKs kontorer på Vestlandet er det nå satt igang strengere tiltak. Regionsredaktør i NRK Vest, Rune Møklebust forteller at de har lagt listen høyere for hvem de tar inn i lokalene.
– Vi har vært i lignende situasjoner tidligere, så vi hadde en plan for en større nedstenging. Nå prioriterer vi de som skal på radio og tv, og hvem vi kan ta inn, mens vi samtidig holder to meters avstand, forteller han til Medier24 og legger til:
– Vi skal jo også dekke denne situasjonen og vi har et viktig oppdrag oppi alt dette.
Han forteller at de gjør det de kan for å ikke få smitten over dørstokken.
–Og så lenge folk er friske og vi holder avstand, skal det kunne gå. Og vi spriter opp og ned hele tiden. Vi har hatt smittetilfeller, men det har smittet videre til på jobb, og det er veldig bra.
Møklebust forteller at det har vært god dugnadsånd blant de ansatte for å holde kontorene smittefri.
– Nå i en periode har det vært mye hjemmekontor på de fleste. Men man har behov for å se kollegaene innimellom. Per nå er det nyhetsredaksjonene som er prioritert på MCB, og når mange av de andre må være på hjemmekontor er det plass til de som må være her, forteller han.