På bilde: Nyhetssjef Cathrine Skogheim i Avisa Nordland. Fra 1. august tar hun over som konstituert sjefredaktør og daglig leder.
Nyhetssjef Cathrine Skogheim i Avisa Nordland. Fra 1. august tar hun over som konstituert sjefredaktør og daglig leder.

Avisa Nordland gikk fri etter Rødt-innmelding

Avisa Nordland gikk fri etter å ha blitt klaget inn av tre Rødt-medlemmer for å ha meldt seg inn i partiet for å følge et medlemsmøte.

Publisert

Avisa Nordland ble klaget inn av tre medlemmer fra Rødt, etter at en journalist meldte seg inn i partiet for å få tilgang til å dekke et medlemsmøte.

Journalisten skal ha opplyst at innmeldingen var godkjent av redaksjonen, at han var på jobb, og det ble stemt over om han skulle få slippe inn. Journalisten meldte seg også ut av partiet like etter at møtet var ferdig.

– Det er ingen tvil om at det var kreativt av Avisa Nordland å komme seg inn på et i utgangspunktet lukket møte ved å melde seg inn, og da er 2.2 den interessante paragrafen her, sier Stein Bjøntegård.

– Det viktige for meg er at avisa og journalisten er åpen på at han har betalt kontigent og at han refererer fra møtet direkte. De har også en avstemning på møtet om han får lov å være der.

Det Bjøntegård mener er det mest betenkelige er at avisa opplyste om metoden først to dager etter publisering.

– Men jeg kan ikke se noe i argumentasjonen som sier at dette har vært gjort skjult. Det blir det avgjørende for meg. Jeg mener det er innafor, men jeg vil si at de burde opplyst dette med én gang de begynte å referere.

Gunnar Kagge støttet også innstillingen til PFU-sekretariatet.

– Jeg får litt flashback til 1980-tallet, der man kjøpte aksjer for å komme på generalforsamlinger. Jeg skulle tro at publikums behov for å vite hva som skjer på politiske møter er minst like stort som i en generalforsamling i et børsnotert selskap, sier han.

Han forstår dog at det var ubehagelig for partiet og at diskusjonen ble påvirket av at noen rapporterte direkte fra møtet.

Ophaug støtter Kagge og Bjøntegård.

– Den journalistiske metoden kunne vært belyst, men er enig i at det ikke er brudd, men en svakhet, sier hun.

Utvalgsleder Anne Weider Aasen mente tidsaspektet er viktig i denne saken, og avviste at det er fritt fram for journalister å melde seg inn i partier.

– Man må være tydelige på at det er for et avgrenset område, sier hun.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS