Illustrasjonsbilde av VG-bygget i Akersgata.

VG beklager etter feil navn på drept mann

– Denne typen feil skal vi helt enkelt ikke gjøre, sier VG-redaktør til Medier24.

Publisert Sist oppdatert

Litt før klokken 11.00 onsdag publiserte VG en notis der avisen siterte en sak fra Dagbladet om en mann som ble dømt i 2018 for drapet på en mann i 2012. Hendelsen ble kjent som Ensjø-drapet. 

Den dømte mannen skal selv ha blitt drept i Brasil, ifølge Dagbladet.

«VG oppga et navn på denne personen som ikke er samme mann som nå skal være drept. Den riktige mannen var ikke navngitt i Dagbladet, og skal heller ikke navngis i VG», skriver VG i en beklagelsesnotis.

Feilen ble først rettet.

«Men fordi mannen som vi navnga har en kobling til drapssaken fra 2012, ble han likevel omtalt i den riktige versjonen. Dette skulle vi ikke gjort.»

Klokken 12.22 ble notisen avpublisert, opplyser VG.

VGTV-sjef Rolf Sønstelie, som har redaktøransvaret for mediehuset i sommer, erkjenner overfor Medier24 at det skjedde en svikt.

– Denne typen feil skal vi helt enkelt ikke gjøre, og vi gjør det heller ikke, sier VG-redaktør Rolf Sønstelie.

– Dette er feil vi ikke gjør i VG. Vi har strenge rutiner for kvalitetskontroll. Men her skjedde det en svikt. Meldingen i Nyhetsdøgnet ble publisert uten at den ble kvalitetssikret med publisistisk og operativ leder. Dermed ble ikke feilene oppdaget før det var for sent, sier Sønstelie til Medier24.

– Da vi ble oppmerksomme på dette, avpubliserte vi hele meldingen, og skrev en oppdatering der vi redegjorde for feilene og beklaget uforbeholdent. Det samme gjorde vi VGs åpne rettelogg, sier han.

– Hva tenker dere om alvorlighetsgraden av en sånn tabbe?

– Denne typen feil skal vi helt enkelt ikke gjøre, og vi gjør det heller ikke. Derfor beklaget vi stort og tydelig på fronten så fort alt var på det rene. Beklagelsen har ligget på lenge, slik at folk skal få det med seg, sier Sønstelie.

– Vil dere gå gjennom rutinene deres i lys av saken?

– Det har vi allerede gjort. Vi har tydeliggjort rutinene som gjelder for kvalitetssikring i VG. Og vi har kommunisert en skjerpet oppmerksomhet rundt raske publiseringer i Nyhetsdøgnet, sier Sønstelie.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS