Espen Skoland mener TV 2s Karianne Solbrække og Olav Sandnes sitt svar illustrerer problemer med Baneheia-saken.
Espen Skoland mener TV 2s Karianne Solbrække og Olav Sandnes sitt svar illustrerer problemer med Baneheia-saken.

MENINGER:

TV 2s svar illustrerer dessverre poenget mitt

«Et siste poeng som forundrer meg i denne saken, er at det snart har tatt media ett år å evaluere egen Baneheia-dekning. Hvorfor skal ikke media stille samme krav til seg selv, som de ville stilt til andre?», skriver Espen Skoland.

Publisert

Det var egentlig ikke meningen «å ta» TV 2 spesielt i mitt innlegg om pressens unnlatelser i Baneheia-saken. TV 2 er kanskje ett av mediehusene som har vært tøffest i sin dekning av saken de siste årene.

Det er derfor skuffende at tilsvaret til Solbrække og Sandnes først og fremst illustrerer noen av poengene mine.

  1. Pressen har vært mer opptatt av å forsvare eget virke i Baneheia-saken enn å faktisk stille vanskelige spørsmål. Evnen til selvrefleksjon er i det hele tatt ganske hul, dessverre.

  2. At TV 2 i sitt svar fokuserer på at det ikke var riktig å lage «True Crime» av Baneheia-saken illustrerer godt hvordan Austegard og hennes bistandsadvokater har fått legge premissene for mediene. Et av ankepunktene til Austegard har hele tiden vært at det ikke er greit å lage underholdning av Baneheia-saken. «True Crime»-begrepet har i denne sammenhengen blitt brukt som et underholdningsbegrep. Vi var derfor selv helt bevisste på å omtale vårt dokumentarprosjekt for nettopp det: et dokumentarprosjekt. Men selv nå, velger altså TV 2 å gå med på Austegards premisser.

  3. At TV 2 mener at det var vanskelig – og ikke riktig – å bruke bilder for å belyse Baneheia-saken, sier også mye om det klimaet Austegard og hennes advokater har klart å skape i Medie-Norge: Frykt – for å trå feil.

  4. At TV 2 trekker fram at de ikke hadde reklame rundt Baneheia-podkasten er nok et eksempel på hvor delikat denne saken er blitt, og hvor redde media er blitt for å ta i saken. TV 2 kjører nyhetssaker om massedrap, voldtekter og hungersnød jevnlig med reklame før og etter på TV 2 Direkte og på Nyhetskanalen. Hvorfor kunne de ikke gjøre dette i forbindelse med et seriøst dokumentarprosjekt?

Et siste poeng som forundrer meg i denne saken, er at det snart har tatt media ett år å evaluere egen Baneheia-dekning. Media hadde selv forventet at alle andre aktører som befant seg i samme situasjon skulle foretatt seg en offentlig evaluering og granskning på dagen. Hvorfor skal ikke media stille samme krav til seg selv, som de ville stilt til andre?

Jeg skulle ønske at TV 2 i større tok oppfordringene jeg kom med, heller enn å gå rett i forsvarsposisjon. Jeg gjentar derfor hovedpoenget mitt:

Hvorfor har ikke pressen i større grad satt søkelys på bindinger de i alle andre saker ville vurdert som problematiske?

Hva har samrøret mellom Austegard, stiftelsen og sentrale politiledere, politikere og påtaleaktører egentlig betydd for prosessen rundt gjenåpningen av straffesaken mot Viggo Kristiansen?

———————————————-

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS