Bård Tufte Johansen og NRK-journalist Mads Nyborg Støstad får årets Varmere Våtere Villere-pris for NRKs dekning av nedbygging av norsk natur, og serien Oppsynsmannen

NRK-journalist og Oppsynsmannen får klima-pris

Bård Tufte Johansen og NRK-journalist Mads Nyborg Støstad får årets Varmere Våtere Villere-pris.

Publisert Sist oppdatert

Bård Tufte Johansen og NRK-journalist Mads Nyborg Støstad er årets vinnere av Varmere Våtere Villere-prisen, for NRK-serien Oppsynsmannen, og sakene om nedbyggingen av norsk natur. 

Prisen deles ut av klimakonferansen med sammen navn. 

Kriteriene til prisen er at kandidatene bidrar med viktig kunnskap inn i offentligheten, formidler kunnskap på en ny, tilgjengelig og engasjerende måte, er en viktig stemme i det offentlige ordskiftet og fremmer dialog med meningsmotstandere.

NRK-journalistene bak artikkelserien Norge i Rødt hvitt og grått brukte kunstig intelligens for å analysere over 40.000 satellitbilder og fant store inngrep i norsk natur. 

Allerede i 2019, gjorde Mads Nyborg Støstad et liknende arbeid for å dokumentere klimaendringer i Norge, noe som har vært med på å skape større oppmerksomhet og bevissthet om klimatrusselen. 

 – Så utrolig stas! Dette er en stor ære både for meg og ikke minst for resten av den lille gjengen bak prosjektet. Det er fantastisk at NRK gir oss tid til å lage sånne saker, og sterkt å se hvordan journalistikken har vekket engasjement i befolkingen. Vi har fått over 800 eposter med konkrete tips, så vi er langt ifra ferdige, sier  Mads Nyborg Støstad.

Bård Tufte Johansens serie «Oppsynsmannen» har, med utgangspunkt i det solide grunnlaget fra Støstad og hans kolleger, satt ytterligere fokus på problemstillingene knyttet til naturtap. 

– Dette setter redaksjonen og meg selv stor pris på! Vi hadde jo en «dette er et viktig program men ingen kommer vel til å se på» frykt da vi startet. Så feil kunne vi ta. Innboksen er full av engasjerende og rørende meldinger. Folk fra hele landet som har hatt akkurat samme reise som programlederen. Det er faktisk en naturkrise, og for begrense den trenger vi kunnskap og engasjement, sier Bård Tufte Johansen. 

Han retter en ekstra takk til alle eksperter som har stilt opp. 

 – Og som har klart å formidle kompliserte saker på en ekte og forståelig måte. For å framsnakke en bille er faktisk ikke så lett

Premien er en gave på 50.000 som prisvinnerene får gi videre til en organisasjon eller formål som arbeider med miljø- eller klimatematikk. For å ivareta sin journalistiske uavhengighet har NRK bedt juryen velge hvilken organisasjon som får tildelt gaven i år. 

Juryen for Varmere Våtere Villere-prisen 2024 bestod av Anders Bjartnes (Energi & Klima), Tore Furevik (Nansensenteret), tidligere vinner Anja Bakken Riise (Framtiden i våre hender) og Siren Sundland (Sparebanken Vest).

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS