26. januar i år oppdaterte NRK Innlandet en sak fra romjulen 2021.

MENINGER:

NRK Innlandet har ikke fulgt våre egne rutiner for rettelser

«Vi beklager opprinnelig tittelbruk, manglende opplysninger i saken om at tittelen ble retta, og at NTB ikke ble kontakta slik at de fikk mulighet til å rette sin sak.», skriver Tom Haakenstad i NRK Innlandet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

For ordens skyld: Dette er svaret på et innlegg fra flere ordførere som kritiserer en NRK-artikkel.

NRK ønsker å starte med å beklage at vi brukte ordet «skuddpremie» i saken om lokal jerveforvaltning 27.12. Skuddpremie er feil begrep, kommunene har ikke utlyst skuddpremie.

Dette ble NRK Innlandet gjort oppmerksomme på av ordfører i Vågå, Harald Sve Bjørndal den 28.12, dagen etter publisering.

Undertegnede og Bjørndal ble enige om at NRK skulle ta ordet «skuddpremie» ut av tittel. Tittelen ble da endret til: «Kommuner betaler for å få skutt mer jerv». En tittel som vi har dekning for i saken.

Når det er sagt, har NRK Innlandet ikke fulgt våre egne rutiner for rettelser i denne saken. Her er NRKs bestemmelser tydelige. De innebærer at endringer, nye opplysninger, presiseringer og beklagelse om feil skal komme tydelig fram. Leseren skal få vite om hva som er endret, når det ble endret og eventuelt hvorfor. Avhengig av størrelsen på feilen skal dette legges henholdsvis øverst eller nederst i saken.

I dette tilfellet ble det ikke lagt inn i saken at tittelen hadde blitt endret. Det skulle vi selvfølgelig ha gjort. Vi har nå, 26.1.22 lagt øverst i saken at vi har endret tittel, og en beklagelse for at det ikke ble gjort tidligere.

Videre oppdaget vi ikke, på grunn av lav bemanning i romjula, at NTB hadde sitert oss på saken. Riktig prosedyre hadde da vært å kontakte NTB for å opplyse om feilen, slik at NTB kunne bli oppmerksomme på det, og fått anledning til å korrigere sin sak.

For øvrig: Årsaken til at ordfører Harald Sve Bjørndals presisering kommer nederst i saken er at det er et svar på følgende sitat fra statssekretær i Kommunal og Miljødepartementet, Aleksander Øren Heen: - Skuddpremie er omdiskutert, men målet er å få ned jervestammen, så prosjektet er bra.

NRK står for journalistikken i en sak som vi mener er saklig og balansert. Men vi beklager opprinnelig tittelbruk, manglende opplysninger i saken om at tittelen ble retta, og at NTB ikke ble kontakta slik at de fikk mulighet til å rette sin sak.

———————————————-

Dette er et debattinnlegg, og gir uttrykk for skribentens mening. Har du lyst til å skrive i Medier24? Send ditt innlegg til meninger@medier24.no.

Powered by Labrador CMS