Ansvarlig redaktør Øystein Hage i Fiskeribladet og ansvarlig redaktør i Bergensavisen, Guro Valland

Flere aviser ligger an til redusert støtte: – Trist

Ifølge en prognose fra Medietilsynet får små lokalaviser økt støtte, mens andre får mindre å rutte med.

Publisert Sist oppdatert

Det nye regelverket for produksjonstilskuddet, altså pressestøtten, gjør at aviser med færre enn 1700 i abonnementstall får ekstra tilskudd.

Det fører til at Bergensavisen og Fiskeribladet får størst reduksjon i støtten. Prognosen viser at tilskuddet til Bergensavisen faller med 5,7 millioner kroner, mens Fiskeribladet får 2,3 millioner mindre.

I en uttalelse til flere mediepolitikere, som også er sendt til Medier24, skriver ansvarlig redaktør Øystein Hage i Fiskeribladet at de mister 21 prosent av støtten fordi de ikke har 20 journalister.

– Frem til 2026 fjerner Medietilsynet over halvparten av Fiskeribladets støtte. Konsekvensen er at vi i år har kuttet 30 prosent av journaliststaben. Fremtiden ser ikke bedre ut, skriver han.

Utvalgte medier som kan få mindre støtte

Bergensavisen: -5,7 millioner
Fiskeribladet: -2,3 millioner
Nidaros: -1,5 millioner
Kvinnheringen: -814.000
Rana.no: -640.000
Sandnesposten: -1,1 millioner
Rjukan Arbeiderblad: -629.000
Solabladet: -732.000
Trønderbladet: -727.000
Vol.no: -890.000


Han kaller fiskerinæringen som en av de største blindsonene i den norske politiske debatten, og at endringen av pressestøtteordningen gjør det verre.

– Dette er trist for hele norsk fiskerinæring, ikke bare oss. Fortsatt reduksjon vil trolig bare føre til ytterligere kutt og dermed et enda trangere nåløye for å skape rom for en nasjonal politisk fiskeridebatt, skriver han.

Forstår det ikke

Bergensavisens ansvarlige redaktør Guro Valland sier til Medier24 at de vil gå i dialog med Medietilsynet for å komme til bunns i hva som har skjedd.

– At pressestøtten er foreslått å falle så mye for BA, forstår vi rett og slett ikke. Det er ikke i tråd med Medietilsynets estimater som vi mottok i fjor med tanke på ny modell og det er ikke i tråd med våre egne estimater, for vi har selvsagt regnet nøye på dette, sier hun.

På spørsmål om dette får noen konsekvenser sier hun at det er for tidlig å svare på.

Disse kan få størst økning

Årets største mottaker av tilskuddet ser ut til å bli Klassekampen - med 40 millioner kroner.

Subjekt og Avisa Oslo ligger an til å få den største økningen målt i kroner, med henholdsvis 2,5 millioner kroner og 3,1 millioner kroner i økning.

Dag og Tid kan også få en økning på rundt én million kroner, ifølge prognosen.

– Vi er ikke ferdig med å vurdere hvilke av de nye søkerne som kvalifiserer til støtte, og prognosen inkluderer dermed bare fjorårets mottakere. Det er derfor viktig å presisere at den endelige tildelingen kan bli annerledes enn prognosen for en del av mottakerne, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.

Ti nye aviser har søkt om å få komme med i ordningen. De er som følger:

  • Bodø Nu
  • Document.no
  • Filter Nyheter
  • Flatangernytt
  • Jarlsberg Avis
  • Lindesnes
  • Meråkerposten
  • Midtsiden
  • Shifter
  • Tipsbladet
Powered by Labrador CMS