NRK Brennpunkt vant SKUP-diplom

– «Drapet i akebakken» har skapt et vannskille for mistenkte barns rettssikkerhet i Norge, står det i juryens begrunnelse.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

(TØNSBERG): NRK Brennpunkt stakk av med diplom under SKUP 2022, for «Drapet i akebakken».

Det er Harald Eraker, Mari Allgodt Lie, Inger Sunde, Cecilie Ellingsen, Svend Even Hærra og Ole Jørgen Kolstadbråten som står bak Brennpunkt-dokumentaren Drapet i akebakken.

Det var foran en fullsatt sal i Tønsberg at juryleder, Bernt Olufsen, annonserte diplomet.

Juryens begrunnelse:

Noen kriminalsaker er en del av vår felles bevissthet.

Andre blir borte i et glemselens slør. Kanskje fordi de er for vonde å ta inn over seg? Som med Silje-saken fra Tiller i Trondheim i 1994.

Etter bare ett døgns etterforskning slo politiet fast at tre små gutter på fire, fem og seks år var skyldige i å ha forvoldt sin fem år gamle venninnes død. I alle år siden har fire familier levd med den grusomme hendelsen, og forsøkt å forsone seg med konklusjonen.

Med stort alvor og respekt for alle de involverte har journalistene i NRK Brennpunkt gått inn i saken med ett mål for øye: Å finne alle steiner, og snu dem. Rettesnoren har vært tydelig: Ikke ta stilling til skyldspørsmålet, ikke overdramatisere og ikke påstå noe det ikke er dekning for.

Tross betydelig motstand fra politi og barnevern har de metodisk og trinnvis puslet sammen bit for bit og rekonstruert en hendelse som ligger snart tretti år tilbake i tid. Selv uten autentiske lyd- og bildeopptak fra politiavhørene av barna, har de lyktes i å skape en visuell fortelling som rystet tv-publikum.

Det kritiske søkelyset som er rettet mot politiet og hjelpeapparatet har avdekket store hull i etterforskningen og det offentliges oppfølging av de tre guttene.

I desember 2021, fire år etter at Brennpunkt-redaksjonen startet sitt arbeid, begjærte statsadvokaten i Trøndelag gjenopptagelse av Silje-saken. Like etter kom beslutningen om at Barnevernets rolle skal granskes.

«Drapet i akebakken» har skapt et vannskille for mistenkte barns rettssikkerhet i Norge.

Powered by Labrador CMS