Peter Svaar i NRK (til venstre) og Lars Joakim Skarvøy i TV 2 ble med Erna Solberg på Gradiosa-fabrikken på Stranda

Derfor reiser journalister på tur med politikerne

Riksmediene reiser på flere bussturer med partilederne i valgkampen. Men journalistene er klare på at det er nyhetskriteriene som bestemmer hva de dekker. 

Publisert

Valgkampen er godt i gang, noe som betyr at både lokale og nasjonale politikere reiser land og strand for å sanke stemmer. 

Ofte med journalister på slep.

Mens flere lokalaviser i år har gitt rikspolitikere avslag på oppslag når de tar turen ut i Bygde-Norge, blir flere riksmedier med partilederne på turer.

I forrige uke la NRK-reporter Peter Svaar ut bilder fra en tur med Høyre-leder Erna Solberg i Møre og Romsdal. 

Svaar fulgte Solberg sammen med TV 2-journalist Lars Joakim Skarvøy og VGs Bjørn Haugan på både gondoltur og besøk på Grandiosa-fabrikken på Stranda med de lokale ordførerkandidatene.

Mye kildearbeid

Svaar forteller til Medier24 at de dekker turene etter vanlige journalistiske kriterier.

– Særlig Erna har vært utrolig aktiv i denne valgkampen. Men det betyr ikke at vi dekker alt de ønsker å ta oss med på. Det er ikke alt som har nyhetsinteresse.

Svaar legger til at de også benytter reisene til å lage andre saker, som ikke har med partiledernes reise å gjøre.

Peter Svaar stusser over at Høyre ofte drar han med opp i en gondol. – Det er det verste jeg vet.

– Siste dag hoppet vi av Ernas program og lagde en sak om laksenæringen i Ålesund, hvor næringen mente Høyre vinglet.

NRK-reporteren forteller også at reisene gir gode muligheter til bakgrunnssamtaler.

– Det er mange ferjeturer og man tilbringer et par døgn sammen. Så det er en fin mulighet til å prate og forstå litt mer av hvordan de tenker i de forskjellige partiene. Det er mye kildearbeid, sier Svaar.

– Har det vært noen turer hvor du må utfordre deg selv?

– Den var den forferdelige gondolen i Rauma. Det er det verste jeg vet, det er en stor utfordring for min høydeskrekk. Forrige gang jeg var i gondol var også med Erna, ved en annen valgkamp. Så jeg stusser litt på hvorfor Høyre alltid skal ta meg med opp i en gondol, forteller han.

– Tettere på de som har makten

Med på reisen var også TV 2-journalist Lars Joakim Skarvøy.

Han forteller at turene først og fremst er hektiske.

– Vi skal levere inn mot kveldssendinger i tillegg til løpende til nett, så det er mye å gjøre, sier Skarvøy til Medier24.

Skarvøy sier det er kjempeviktig å være med de største partiene på slike rundreiser.

– Vår oppgave er å være med der de er. Og det er en fin lyttepost på hva som er viktig utenfor Oslo-kontorene.

Skarvøy påpeker at TV 2 i høst må prioritere litt med tanke på kostnader, men at det ofte handler om hvor de kan få de beste sakene.

– Og for TV og foto er det mye om hvor man får de mest interessante bilder. Det er ofte også partilederne i situasjoner vi ikke ser dem i ellers. Vi får bilder vi ikke får i vandrehallen på Stortinget. Og de settingene er gøy journalistisk, sier han.

 Han legger til at han også synes det er gøy å få oppleve Norge.

– Samtidig kommer vi tettere på de som har makten, og det er veldig nyttig for oss å bli kjent med politikerne, sier Skarvøy.

Bjørn Haugan i VG reiser rundt med partilederne i buss. Det har gått hardt utover ryggen.

Fra busstur til kiropraktor

VG-journalist Bjørn Haugan forteller at den største utfordringen jobbmessig er at man sitter i en buss hele dagen og skriver.

– Ryggen fikk hard medfart da jeg var på en fire dagers busstur med Erna Solberg på forsommeren. Rett til kiropraktor dagen etter, sier Haugan til Medier24.

– Det er lange dager med opptil 10–15 stopp hos bedrifter, sykehjem, kjøpesentre og steder der velgere er. legger han til.

Haugan har nå dratt videre på busstur med statsminister Jonas Gahr Støre, sammen med fotograf Helge Mikalsen.

– I løpet av valgkampen blir det noen bussturer. Høyre er det partiet som oftest bruker det fremkomstmiddelet. Så har LO satt inn sin egen buss, som de og Ap-folk bruker. Turen med Støre nå, er den første som de har organisert på den måten i årets valgkamp. 

Partileder Erna Solberg (H) og Bjørn Haugan i VG på bussen

Han er klar på at det er en del faglige utfordringer, med såpass stor nærhet til toppolitikerne.

– Men jeg tror ingen av oss opplever «å være i lomma» på dem vi er med rundt. Det er intervjusituasjoner som vanlig, det uvanlige er at vi kjører buss sammen, i stedet for å farte etter i bil.

Han legger til at han ikke opplever at dette har bydd på så store utfordringer at de har vurdert å hoppe av.

– Det er stort sett på kveldene vi kommer tettere på dem enn vanlig, men det er på nivå med kildepleie vi ofte har både med politikere, næringslivsledere og andre vi er interessert i å prate med; ofte via lunsj eller middag.

Har du tips til denne eller andre saker? Kontakt oss på: tips@medier24.no

Powered by Labrador CMS